Банкеръ Daily

Свят

Макрон: ЕС да спре да се държи наивно

Мицотакис и Макрон сключиха споразумение за закупуване на фрегати и корвети на стойност 5 млрд. евро. 

Европейците трябва да спрат да бъдат наивни. Когато сме под натиск от сили, които понякога  втвърдяват своята позиция, ние трябва да реагираме и да покажем, че имаме силата и способността да се защитаваме. Не да ескалираме нещата, а се защитаваме. Това каза френският президент Еманюел Макрон на пресконференция с гръцкия премиер Кириакос Мицотакис, съобщи Ройтерс.

Атина и Париж сключиха споразумение за закупуване на фрегати и корвети на стойност 5 млрд. евро. 

"Европа трябва да спре да бъде наивна, когато става въпрос за защита на своите интереси и да изгради свой собствен военен капацитет", каза Макрон, който се изказа за пръв път по темата за безпрецедентната дипломатическа криза със САЩ, Австралия и Великобритания по-рано този месец, след като Канбера отмени договор за милиарди за доставка на ядрени подводници. 

Президентът  настоява за по-голяма европейска автономия, "тъй като Вашингтон все повече преориентира интересите си към Китай и Индо-Тихоокеанския регион".

"Това не е алтернатива на съюза със САЩ. Това не е заместване, а поемане на отговорността на европейския стълб в рамките на НАТО и стигане до извода, че Щатите вече ни казаха да се погрижим за собствената си защита“, подчерта Макрон. 

Междувременно Белият дом обяви, че заседанието на Съвета по търговия и технологии между Вашингтон и Брюксел в сряда и четвъртък е възможност САЩ да мобилизират правителствата от ЕС да обединят усилия за справяне с проблемите, породени от търговските практики на Китай.

Срещата има множество акценти – от климата до изкуствения интелект и цифровата сигурност, но американските служители също така казват, че разговорите ще се съсредоточат върху адресирането на „нашите общи предизвикателства – Китай и други непазарни икономики“ по отношение на „политики и практики, които изкривяват търговията“.

Преговорите ще бъдат водени от държавния секретар Антъни Блинкен, търговския представител Катрин Тай и търговския секретар Джина Раймондо, а от европейска страна от зам.-председателите на Европейската комисия Маргрете Вестагер и Валдис Домбровскис

Facebook logo
Бъдете с нас и във