Банкеръ Daily

Свят

Макрон е бил по-убедителен от Льо Пен в предизборния дебат

Сн. АФП

Френският президент Еманюел Макрон е бил по-убедителен от крайнодесния кандидат за държавен глава Марин Льо Пен на снощния телевизионен дебат преди балотажа в неделя на президентските избори във Франция, показва проучване, цитирано от Ройтерс.

Според блицанкетата на "Елаб" за телевизия БФМ 59 процента от запитаните зрители намират, че Макрон е бил по-убедителен от Льо Пен.

През 2017 г. същата агенция измери, че тогава той е бил по-убедителният кандидат за 63 на сто от анкетираните.

Изследванията за нагласите на избирателите дават победа на Макрон на втория тур на изборите на 24 април с около 55,5 процента от гласовете. През 2017 г. той победи Льо Пен с 66,1 процента.

Изборите представят на гласоподавателите две противоположни виждания за Франция: Макрон предлага проевропейска, либерална предизборна програма, а Льо Пен националистическа, почиваща на дълбок евроскептицизъм.

Преди дебата имаше доста пазарлъци зад кулисите. Като се започне от температурата в залата и се стигне до хвърляне на монета, за да се реши с коя тема да започнат (в крайна сметка се падна тази за жизнения стандарт), и до това кой да говори пръв (това бе Льо Пен).

След като на първия тур на 10 април повече от половината избиратели гласуваха за крайнодесни и крайнолеви кандидати, преднината на Макрон в проучванията е доста по-малка в сравнение с преди пет години, когато победи Льо Пен с 66,1 процента от гласовете. Социологически изследвания от вчера му дават победа този път с 55,5-56,5 на сто от вота.

Facebook logo
Бъдете с нас и във