Банкеръ Weekly

Свят

Макрон даде заявка за лидерство

В своята реч в Сорбоната френският президент Еманюел Макрон представи смела визия за бъдещето на Европейския съюз. В същото време той даде ясна заявка за европейско лидерство.

Докато германската канцлерка Ангела Меркел обмисля формата на бъдещото си управление след не особено убедителната победа на християндемократите на изборите за Бундестаг, Макрон представи идеите си за обновление на Европа - след като в продължение на години инициативите в тази посока сякаш бяха отстъпени на Германия.

В двучасовата си реч френският президент изложи детайлен план, предвиждащ много по-силно сплотяване на Европа, включващо създаването на общи европейски военни сили, общ бюджет за отбрана и обмен на разузнавателна информация. Той повтори идеята си страните, използващи единна валута, да се договорят за единен бюджет и призова за приемането на общоевропейски правила за енергетиката и борба с климатичните промени. Трябва да мислим как да изградим по-силна Европа, вместо да си губим времето в "европейска словесна гражданска война", призова Макрон.

Изглежда че точно сега френският президент съзря удобния момент, за да подтикне към реформирането на общността според своите разбирания. Той беше заявил, че ще изчака провеждането на германските парламентарни избори, за да представи плана си, тъй като френско-германското сътрудничество е смятано за ключово за определяне на посоката, в която се движи Европейският съюз. И когато Меркел затъна в коалиционни преговори, дойде времето за неговата изява.

В прессъобщение, изпратено от Елисейския дворец до журналистите малко преди речта на Макрон, бе посочено, че "Франция носи отговорността да даде предложенията си и да представи визията си точно в този период, а не после - защото тогава ще е твърде късно".

Реакцията на френските политици не закъсня. Флориан Филипо, който бе водеща фигура в Националния фронт на Марин Льо Пен, но скъса с нея и създаде собствена антиевропейска партия, наречена "Патриотите", коментира във Фейсбук, че представянето на Макрон било "реч на човек, който няма повече амбиции за Франция" и който иска да бъде "президент на Европейската република".

Макар че в устата на националист като Филипо тези думи звучат като упрек, те всъщност отразяват идеите на френския държавен глава. Той дори си позволи да говори от името на целия съюз, като сподели, че не си представя Велкобритания да не намери своето място в предлагания от него "опростен и реформиран Европейски съюз".

Макрон постави и срок за изпълнение на плана си - 2024 година. Тогава ще се проведат Олимпийските игри в Париж и френският президент изрази надежда, че спечелилите медали европейци ще изслушват националните си химни редом с "Одата на радостта". Тази идея не би трябвало да звучи изненадващо от устата на човека, който откри честването на победата си в президентските избори на 7 май с европейския химн вместо с "Марсилезата".

Facebook logo
Бъдете с нас и във