Банкеръ Daily

Euractiv:

Макрон блокира преговорите с Албания и Северна Македония, за да изнудва Германия

Франция блокира началото на преговорите за присъединяване със Северна Македония въпреки обещанието на ЕС към Скопие, че разрешавайки историческия спор за името с Гърция, страната си осигурява пътна карта за преговори за членство в общността.

Дипломатически източници на портала Euractiv в Брюксел съобщават, че Франция може да промени позицията си на предстоящата среща на върха на ЕС само при хипотетичен сценарий - ако Германия приеме френските идеи за реформа в еврозоната.

"Макрон вече мисли за президентските избори през 2022 година. Освен това се стреми да не провокира Русия, недоволна от разширяването на съюза с територии, където има влияние, като Сърбия, Черна гора и Северна Македония. Черна гора вече е член на НАТО. Македония се надява да бъде следващият член в началото на 2020 г., докато Сърбия няма планове да се присъедини към Алианса", посочва порталът.

След като през юни европейските лидери решиха да отложат решението за започване на преговори за членство със Северна Македония и Албания за този месец, вчерашната среща на външните министри на ЕС се разглежда като "да бъде или да не бъде". "Особено след решението на германския Бундестаг през септември да подкрепи началото на преговорите", оценява порталът.

"Само Франция блокира Северна Македония, докато Холандия и Дания подкрепиха Скопие, но се противопоставиха на амбициите на Тирана. Финландия предложи отделяне на случая с Албания от този на Северна Македония, но Франция не се съгласи", се казва в текста.

Според Euractiv финландското председателство на ЕС е обявило, че въпросът за започване на преговори ще бъде в дневния ред на среща на държавните или правителствените ръководители на държавите-членки на ЕС, която ще се проведе утре и вдругиден в Брюксел. На нея ще бъдат разгледани и начините за избягване на Брексит без сделка и утвърждаване на отговор на турското нахлуване в Сирия.

Северна Македония и Албания "ще бъдат част от Европейския съюз някой ден… но все още е твърде рано да започнем процеса на разширяване”, цитира порталът говорителя на френския президент Еманюел Макрон, че Париж няма да се съгласи със започване на преговори за членство с двете страни.

От друга страна, според Евроактив, Берлин подчертава, че започването на преговори за присъединяване е приоритет за Германия.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във