Банкеръ Daily

Свят

Македонското правителство осъди запалването на българското знаме

Никола Димитров

Правителството на Северна Македония осъди паленето на макети на премиера Зоран Заев и министъра на отбраната Радмила Шекеринска и паленето на знамената на България и Гърция пред консулството на РСМ в Мелбърн, съобщава в. "Нова Македония". 

От правителството заявиха, че подобни събития вредят на имиджа на страната, а паленето на знамена на държави и макети на премиер и министър не са признак на патриотизъм, нито са картина на македонската диаспора. Правителството на Република Северна Македония най-остро осъжда вандалското поведение на малка група хора пред консулството на Република Северна Македония в Мелбърн. Подобни действия нарушават имиджа на страната, на македонския народ и на гражданите на Северна Македония пред демократичната общественост, се казва в реакцията.

Имаме голям шанс за съвместен успех през октомври, заяви в Париж министърът на външните работи на Северна Македония Никола Димитров, съобщава в. "Слободен печат". В разговори с представители на френското външно министерство Димитров изтъкна, че получаването на позитивно решение за Северна Македония за започване на присъединителни преговори с ЕС е уважение и конкретно оценяване на очевидните резултати и постижения, което същевременно ще даде нов импулс за страната, както и за целия регион и ЕС. С Преспанския договор с нашите гръцки приятели успяхме да постигнем истински европейски компромис в регион, в който трудно се правят компромиси. Нашата цел е да станем европейска страна, а това преди всичко означава върховенство на закона. Имаме голям шанс за общ успех през октомври, подчерта Димитров.

Заместник-председателят на ВМРО-ДПМНЕ Александър Николоски информира, че в рамките на визитата си в Брюксел и в Парламентарното събрание на Европейската народна партия са имали редица срещи, включително с председателя на ЕНП Жозеф Дол, съобщава "Независен весник".

Информирахме ги за актуалните събития в Македония. Информирахме ги за аферата "Рекет", за корупционните скандали, за икономическите проблеми на Македония, както и за опитите на властта да скрие тези скандали, заяви Николоски. Разговаряхме и за необходимостта от бързи предсрочни избори, на които гражданите ясно ще кажат накъде искат да върви Македония и какво мислят за тази власт, заяви Николоски, отбелязвайки, че стратегическата цел на ВМРО-ДПМНЕ е Македония да стане членка на ЕС, пише "Независен весник".

Facebook logo
Бъдете с нас и във