Банкеръ Daily

Свят

Македонските депутати посред нощ освободиха социалния си министър

Рашела Мизрахи

Депутатите в Северна Македония освободиха министъра на труда и социалната политика Рашела Мизрахи по искане на служебния премиер Оливер Спасовски. Гласуването се е провело в 4 часа тази сутрин.

39-годишната министър Мизрахи бе уволнена заради надпис пред себе си със старото име на държавата - Република Македония. Това се повторило на няколко пресконференции. "За" освобождаването й гласуваха 62-ма депутати в 120-местния парламент.

Рашела Мизрахи е от квотата на опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ. "Не може да си играем с Конституцията. На няколко пъти поисках Мизрахи да промени поведението си, но тя, когато имаше интерес спазваше закона, а когато това бе в полза на нейната партия, грубо нарушаваше Конституцията. Всеки трябва да зачита Конституцията и законите на страната. Институциите трябва да функционират безупречно", каза Спасовски.

Според Рашела Мизрахи, тя е била жертва на антисемитски прояви още при встъпването си в длъжност. "При самото ми влизане в Министерството на труда и социалната политика, като първа жена еврейка, назначена за министър в Македония, аз бях подложена на жестоки антисемитски прояви", заяви ексминистърката. По думите й вместо критики към нейната работа, тя получавала критики към религиозната и етническата си принадлежност.

В Северна Македония ще има предсрочни парламентарни избори на 12 април. Парламентът трябва да се разпусне през утрешния ден. Преди това обаче депутатите трябва да приемат закона за Специалната прокуратура.

Facebook logo
Бъдете с нас и във