Банкеръ Daily

Свят

Македонският външен министър е обнадежден от промените у нас

Буяр Османи

Българските институции действаха професионално и осигуриха спокойствие на семействата на пострадалите, защото имаше прекалено много спекулации, което допълнително ги натоварваше емоционално. Имаше ефикасно управление на последствията от тази криза. Това е още един знак, че и в добро, и в лошо сме най-близки приятели и трябва да си помагаме. Това заяви пред NOVA външният министър на Северна Македония Буяр Османи. 

Той отхвърли конспирациите, че трагедията е инсценирана, за да накара София да каже „да” на Скопие по пътя към ЕС.

„Ако ме питате за различията, които имаме, и за европейската перспектива, ние никога досега не сме прекъсвали комуникацията си с Република България. Независимо от факта, че това бе по-трудно заради факта, че в рамките на една година имаше три пъти избори. Не бе сформирано правителство и имаше служебно правителство, но ние със служебното правителство на България бяхме в непрекъсната комуникация. В последния период имахме три директни срещи между експертите. Разменихме ноти, документи, позиции, мнения и така ще продължим и занапред. Надявам се по-бързо да бъде сформиран редовен кабинет и институциите, за да може да завършим този спор, който държи като заложник не само нашата европейска перспектива, но и целия регион, заложник е и приятелството между нашите две държави", каза Османи. „България е една от държавите, които движат напред процеса на евроинтеграцията на целия регион. Да не забравяме, че през 2018 година точно в София именно България беше домакин на Срещата на върха на ЕС за Западните Балкани и ръководеше тази европейска перспектива на целия регион”, каза Османи.

„Мисля, че е в интерес както на България, така и в наш интерес, а и на целия Европейски съюз, да приключим по-бързо с този въпрос, който ненужно трови двустранните ни отношения", каза още външният министър на Северна Македония.

„Първите послания, които идват от партиите, които може да съставят коалиция, ни вдъхват оптимизъм. Но в отношенията между Северна Македония и България фокусът не трябва да го оставяме само върху миналото, а и върху настоящето и бъдещето. Цяло е, когато има всичко. Не подценявам значението на историята и миналото, ние трябва да говорим за тези въпроси разговори. Но трябва да се фокусираме върху настоящето. Ние всеки ден създаваме история. Ние сме сериозни и конструктивни. Вярваме в приятелството на нашите две държави. Вярваме в общото бъдеще на Европа. Ние сме съюзници в НАТО и трябва само един по-рационален подход и от двете страни, както и разбиране на другия", каза още македонският министър на външните работи. 

„При нас казват, че хората се познават в лоши моменти, а приятелите – в тежки. Това, което се случи последните два дни, показва, че сме най-близки съседи, близки приятели и можем да си помогнем един на друг и в добро и в лошо”, каза още Буяр Османи.

Централният съвет на СДСМ заседава по въпроса за оставката на премиера Зоран Заев, съобщават междувременно македонските медии.

На състоялото се преди това заседание на Изпълнителния съвет на партията членовете на съвета се противопоставили на оставката на Заев, но той заявил, че решението му е окончателно въпреки предупрежденията, че партията може да навлезе в още по-дълбока криза.

Изборът на нов лидер на СДСМ най-вероятно ще се състои на 12 декември според местните телевизии. Датата съвпада с конгреса на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ, на който също ще се избира партиен лидер.

Facebook logo
Бъдете с нас и във