Банкеръ Daily

Свят

Македонският президент ще даде мандат на Зоран Заев

Македонският президент Георге Иванов обяви, че ще връчи на лидера на социалдемократите Зоран Заев мандат за съставяне на правителство, съобщава  агенция МИА. Държавният глава отказваше да даде мандат в продължение на месеци, а напрежението в Скопие ескалира след избора на етнически албанец за председател на парламента.

Според източници от президентството, цитирани от електронното издания МКД, казват, че според Иванов Заев вече е дал гаранции, че така наречената "албанска платформа" - съвкупност от спорни искания на албанските партии – няма да е основа за новото правителство и няма да постави под въпрос унитарния характер на Македония. Досега държавният глава отказваше да връчи мандата именно с аргумента, че подкрепата на Заев за "албанската платформа" застрашава неделимостта на балканската държава.

Очаква се Заев да получи мандат следобед. Преди близо две седмици новоизбраният председател Талат Джафери съобщи, че е изпратил на Иванов писмо с призив да връчи мандата на социалдемократическия лидер, тъй като заедно с най-голямата етническа албанска партия ДУИ той може да осигури парламентарно мнозинство. За по-бързото даване на мандата призоваваше и международната общност, а представител на Вашингтон пристигна в Скопие по-рано през май за разговори с президента и лидерите на политическите партии.

Заев обяви през февруари, че Социалдемократическият съюз на Македония и Демократичният съюз за интеграция (ДУИ) на Али Ахмети имат нужното мнозинство, за да формират правителство. Това стана, след като управлявалият десет години Никола Груевски от ВМРО-ДПМНЕ не успя да се разбере с Ахмети, доскорошен негов коалиционен партньор, за съставяне на следващ кабинет.

Facebook logo
Бъдете с нас и във