Банкеръ Daily

Свят

Македонският президент отказа да даде мандат за правителство заради "албанската платформа"

Георге Иванов

В обръщение към нацията македонският президент Георге Иванов заяви, че няма да даде мандат за съставяне на правителство на нито една коалиция, докато съществува платформа, "наложена от чужда държава", с която се поставя в опасност суверенитетът на държавата. Това съобщи снощи електронното издание "Дневник", цитирано от БНР.

Иванов посочи, че платформата на партиите на етническите албанци в Македония, която те поставят като условие за участие в управляваща коалиция, е "изработена с посредничеството на премиер от друга държава", имайки предвид албанския премиер Еди Рама. По думите на македонския президент платформата излиза от рамките на Охридското споразумение, сложило край на етническия конфликт в Македония през 2001 година.

"Не съществуват заплахи и изнудване, които да ме накарат да наруша конституцията. Няма да определя мандат за никого, който преговаря за платформи на чужди държави. Ние нямаме резервна държава", подчерта македонският президент.

Лидерът на Социалдемократическия съюз Зоран Заев обвини Георге Иванов, че е извършил "държавен преврат" с решението си и че води страната към "дълбока криза с неизмерими последици“.

Facebook logo
Бъдете с нас и във