Банкеръ Daily

Свят

Македонският премиер готов да задейства импийчмънт за президента

Зоран Заев и Георге Иванов

Ако президентът Георге Иванов не подпише договора за името с Гърция, след като гражданите гласуват за него на референдум, парламентарното мнозинство ще поиска импийчмънт на държавния глава, заяви премиерът Зоран Заев, цитиран от в. "Вечер".

Заев каза в предаване на телевизия Канал 5, че ще направи всичко възможно, за да предотврати евентуално блокиране на договора от страна на Иванов. "Свърши времето на лъжи, на лични и политически сметки. Македония трябва да излезе напред и вече има шанс чрез своите граждани да реши какво бъдеще иска. Гражданите ще решат по този въпрос", заяви Заев, цитиран от "Вечер".

Георге Иванов призова Зоран Заев веднага да задейства процедурата за импийчмънт, като подчерта, че неговата позиция по отношение на договора за името с Гърция е окончателна и остава непроменена, предаде агенция МИА.

"Призовавам Заев със същото мнозинство от две трети, което е необходимо за промяна на конституцията на Република Македония, веднага да започне процедура за установяване на отговорност на президента на републиката, тоест импийчмънт", се казва в писмено съобщение за медиите на президента Иванов. 

Част от нещата, които Заев прие в договора с Гърция, даже не са били поискани, твърди бившият премиер Никола Груевски във Фейсбук. В поста, цитиран от в. "Слободен печат", Груевски посочва, че неговата партия ВМРО-ДПМНЕ е водела преговорите за името с Гърция, строго придържайки се към резолюцията на ООН, и не е променила името и идентичността цели 11 години, а Заев е приел име "за обща употреба" и поправки в конституцията, които никога не са били предмет на преговорите преди това, казва Груевски и определя договора като "национална катастрофа". Коментирайки член в договора, в който се посочва различното тълкуване на термините "Македония" и "македонски" в двете страни, Груевски посочва, че баща му, който е роден на 15 километра от днешната граница на гръцка територия, трябва да бъде част от гръцката история и идентичност, докато той самият, роден от тази страна на границата, няма такова право. "Кой е този учен, който превърна административната граница в историческа граница и граница на идентичността", пита бившият премиер.

Facebook logo
Бъдете с нас и във