Банкеръ Daily

Свят

Македонският парламент се саморазпусна

Единодушно, със 108 гласа "за", депутатите от деветия парламентарен състав на Северна Македония вчера приеха решение за саморазпускане на парламента и отвориха пътя за предсрочни парламентарни избори на 12 април тази година, съобщават скопските издания. В заключителните обръщения на представителите на най-големите парламентарни партии бе изразено пълното им противопоставяне, отбелязва "Независен весник". Вестникът припомня, че предсрочните парламентарни избори в Северна Македония са били договорени през октомври миналата година между лидерите на най-големите партии на среща при президента на държавата Стево Пендаровски след като страната не получи дата за начало на преговори за членство в ЕС.

Според управляващия СДСМ през изминалите три години парламентът е приел исторически решения, важни за напредъка на страната, пише вестникът.

Противно на тези оценки на управляващата партия, от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ смятат, че страната е в тежка политическа криза и хаос и че властта е аматьорска и непрофесионална.

От името на Демократичния съюз за интеграция говори Талат Джафери, който благодари за възможността да бъде първият албанец начело на парламента в плуралистична Македония.

Вестник "Нова Македония" отбелязва, че депутатите са приветствали с ръкопляскане решението за разпускане на парламента.

Преди това вчера бе гласуван законът за държавната прокуратура. Веднага след гласуването на закона за държавната прокуратура лидерът на СДСМ Зоран Заев свика спешна пресконференция в партийната централа. На пресконференцията той каза, че са успели и са поставили още една основа на правосъдието, която гарантира наказуемостта на всеки, който е нарушил закона.

"Поздравявам 80-те депутати, които победиха натиска и гласуваха за закона за държавната прокуратура. Това е истинска победа срещу криминалните структури на ВМРО-ДПМНЕ. Законът за държавната прокуратура гарантира съдебно разрешение на всички започнати процедури от специалната прокуратура и обвинените ще бъдат съдени с доказателства, които произлязоха от "бомбите", каза Заев, цитиран от вестник "Слободен печат".

"Независен вестник" съобщава, че лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски е заявил на пресконференция, че неговата партия ще оспори юридически начина, по който е бил приет законът за държавната прокуратура. Според него гласуването на закона е било пълна анархия, която е застрашила имиджа на държавата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във