Банкеръ Daily

Свят

Македонският парламент одобри правителство на Зоран Заев

Македонският парламент одобри правителството, предложено от лидера на Социалдемократическия съюз на Македония (СДСМ) Зоран Заев, слагайки край на продължилата шест месеца политическа безизходица, предаде Асошиейтед прес.

Депутатите одобриха новия кабинет с 62 на 44 гласа около полунощ. Петима народни представители се въздържаха, а девет отсъстваха.

Зоран Заев, който е на 42 години, се закле като премиер веднага след вота.

Така бе сложен край на продължилото 11 години управление на консервативната партия ВМРО-ДПМНЕ, отбелязва ДПА.

Бизнесмен и бивш кмет на Струмица, Зоран Заев състави коалиция с две партии на етническите албанци, за да контролира 62 от местата в 120-членния парламент. Неговата партия се класира втора на изборите през декември, след ВМРО-ДПМНЕ на бившия премиер Никола Груевски, който също не успя да спечели мнозинство, припомня АП. 

Съгласно коалиционното споразумение девет от министерските кресла са заети от представители на етническите албанци. Министерствата на икономиката, на правосъдието и на европейската интеграция са сред тях.

Президентът Георге Иванов отказваше да даде мандат на Зоран Заев, обвинявайки го, че застрашава целостта и суверенитета на Македония.

Кризата заплашваше да подпали отново междуетнически конфликт. Партиите на етническите албанци поставиха като условие за включването си в бъдещето правителство обявяването на албанския език за втори официален в страната. Последва месец на протести в цяла Македония.

Заради разногласия около избора на нов председател на парламента през април сградата на Събранието бе щурмувана от националисти и над 100 души бяха ранени, припомня АП.

Facebook logo
Бъдете с нас и във