Банкеръ Daily

Свят

Македонският кабинет одобри договора с България

Правителството на Македония одобри текста на договора с България, който се очаква да бъде подписан идната седмица на 2 август.

"Правителството прие Доклада за състоялите се преговори и съгласувания текст на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република Македония и Република България", съобщи  пресслужбата на кабинета в Скопие.

За документа, често определян и в двете страни като "исторически" София и Скопие се споразумяха по време на визитата на Зоран Заев у нас миналия месец.

"Подписването на договора с Македония е израз на желанието на България да изгради модерни добросъседски отношения, основани на европейските ценности. В продължение на години няколко български правителства от целия политически спектър са били ангажирани в преговорите, отстоявайки българския национален интерес", обясни от своя страна премиерът Бойко Борисов на днешното заседание на българския кабинет.

Медиите в Македония остават поляризирани по темета. Час след гласуването темата за договора стана централна за всички македонски издания. Запазва се поляризацията в мненията и острата критичност на медиите близки, близки до бившите управляващи от ВМРО-ДПМНЕ. Други цитират думи на посланика на САЩ в София Ерик Рубин след среща с премиера Борисов. Той заяви заяви, че "Договорът за добросъседство с Македония е позитивна крачка за Балканите".

Facebook logo
Бъдете с нас и във