Банкеръ Weekly

Свят

Македонски сблъсък в София

Румен Радев и Георге Иванов

Вълненията около приемането на ново име за Република Македония засегнаха и България, след като премиерът Бойко Борисов отказа да се срещне с македонския президент Георге Иванов, който пристигна в София по покана на българския си колега Румен Радев.

Борисов е отказал насрочената за 15 юни среща с Георге Иванов и е разпоредил на външния министър Екатерина Захариева също да не го приема заради поведението му по отношение на постигнатото споразумение за новото име.

От правителствената информационна служба съобщиха: "Не искаме намеса във вътрешните работи на нашата съседна държава. Нашата позиция е принципна и ясна, както и на цялата международна общност. Ясна е и позицията на президента на Република Македония. Българското правителство не вижда смисъл да бъде използвано във вътрешнополитическите дебати в Скопие. Ключова за бъдещето развитие на нашата съседна държава е интеграцията в ЕС и НАТО и тя не бива да бъде поставяна под въпрос."

На 13 юни възникна скандал между македонския президент, премиера Зоран Заев и външния министър Никола Димитров. След срещата им, продължила само две минути, Георге Иванов в остро обръщение към нацията заяви, че няма да подкрепи споразумението с Гърция за името на страната, според което тя ще се нарича Северна Македония, и го нарече вредно. Според Иванов всичко, което е свято за Македония, е погазено, а ЕС и НАТО не могат да бъдат алиби за лошия договор.

Политическите сили у нас реагираха различно на решението на министър-председателя. Отказът на Бойко Борисов да приеме македонския президент Георге Иванов е директна намеса във вътрешния спор в Република Македония, отбеляза председателят на Комисията по европейските въпроси и депутат от "БСП за България" Кристиан Вигенин. "Аз не си спомням подобен случай, поне в най-новата ни история. От моя гледна точка премиерът трябваше да обясни на президента, че ситуацията в Република Македония изисква повече разум, мъдрост, по-силен ангажимент за търсене на решение, а не политически демонстрации, на каквито бяхме свидетели...", коментира Вигенин, визирайки срещата между Иванов и Заев.

Позицията на българското правителство е в подкрепа на правителството в Македония и на премиера Заев, който подписа договора за добросъседство, коментира пред журналисти Юлиан Ангелов от ПГ "Обединени патриоти". Според него решението на Борисов и на външния министър Захариева е знак, че България не е съгласна с политиката, водена от Македония преди една година и която президентът Иванов продължава да изпълнява. А това е политика, насочена срещу всички съседи на Македония - насаждане на език на омраза, на проблеми и нерешаването им десетилетия наред, обясни Ангелов.

Президентът Румен Радев от своя страна призова Георге Иванов да помогне за възстановяването на диалога между институциите в Македония в настоящия критичен за Скопие момент. "С президента Иванов имахме тежък разговор. България е силно обезпокоена от ескалацията в нашата съседка от изминалия ден, от скъсването на диалога между институциите в един такъв критичен за Република Македония момент. Призовах президента Иванов да бъде не само участник, но да бъде и водач в този диалог на институциите в Република Македония, защото това е важно условие за постигане на обявените стратегически приоритети от Република Македония, а именно членство в ЕС и в НАТО", каза Радев на съвместната пресконференция след срещата на двамата държавни ръководители.

Facebook logo
Бъдете с нас и във