Банкеръ Daily

Свят

Македонски професор: Преговорите с ЕС са вече решен въпрос

Ако до декември в България няма стабилно политическо правителство, възможно е "ветото" в Брюксел да бъде отменено и от служебното правителство и влияние върху такъв изход ще има Франция и искането на президента Еманюел Макрон, смята професор Нано Ружин, който е и бивш посланик на Македония в НАТО, пише македонският "Слободен печат".

Според Ружин началото на преговорите до края на годината за Република Северна Македония и Албания по някакъв начин са решен въпрос.

"В самата реакция на победителите в България се чувства по-смирен тон, както и съзнанието, че бъдещото правителство трябва спешно да намери решение за проблема със Скопие. Помирителният тон ще се потвърди и от президента Румен Радев, който все още е и до формирането на правителството ще остане единственият субект с политическа легитимност. В идния период е възможно да се направи опит и със служебното правителство на премиера Стефан Янев да се стигне до решение. Това би станало под влияние на намерението на Макрон този въпрос да се приключи до 31 декември и Северна Македония и Албания да започнат преговорите за членство в ЕС. Франция поема председателството на ЕС от 1 януари до юни и през това време Макрон ще бъде в кампания за президентските избори, по време на която няма да иска да говори или да се занимава с теми за разширяването, особено затова, че като противник ще има националисти и десни политици от ранга на Марин Льо Пен", казва Ружин за "Слободен печат".

Той добавя, че македонската страна трябва да приеме идеята на Кирил Петков съставът на смесената Комисия да бъде разширен с интелектуалци от различни области, с широки идеи, затова, защото, както каза, "историците работят по техен начин, работят по национални въпроси и през цялото време със страх да не сгрешат".

Facebook logo
Бъдете с нас и във