Банкеръ Daily

Свят

Македонски българи от Канада писаха до Конгреса на САЩ за защита българите в РСМ

S 250 fa173ffd 0ee2 4686 8bc6 5e60e207db2c
S 250 19ec67e1 fb41 420c acd9 da2fdb058f77
S 250 d2f9fc8f d227 4788 b25b d7bce0b2426f

Македонски българи от Канада изпратиха писмо до Конгреса на САЩ с призив за защита на правата на българите в Република Северна Македония. Автор на документа е  Македонската патриотична организация "Правда" – Торонто, която е клон на Македонската патриотична организация в САЩ и Канада, а копие от него е изпратено и до държавния департамент на САЩ.

В писмото, подписано от председателя на МПО "Правда" Александър Караджов, се посочва необходимостта от конституционни гаранции за недискриминиране на българите в Северна Македония. Ние сме за членството на Република Северна Македония в ЕС, но не за сметка на българите там и на нашата история, посочва Караджов.

"Исторически погледнато, новата "македонска" етническа идентичност бе създадена в Югославия с цел изкуствена подмяна на ясно изразеното ни българско самоопределение, придружено от иначе силната ни македонска регионална идентичност - кампания за етническо инженерство, предприета в навечерието и по време на Втората световна война от Комунистическата партия на Югославия и нейните съюзници", се казва в текста на писмото.

В текста се допълва, че тази политика, наречена "македонизъм", е била изградена в ущърб на историческото наследство на съседните страни – най-вече на Гърция и България. "И в нея беше заложен ключов инструмент – "македонският" език, новосъздаден с указ през 1944-1945 г. и основан на местния вариант на българския език, говорен от нашите предци".

Според писмото няма никакво оправдание македонските българи да не бъдат включени в конституцията на Република Северна Македония, заедно с вече споменатите там други националности.

Организацията призовава американските институции да насърчат властите в Република Северна Македония да гарантират политическите права и недискриминацията на македонските българи.

МПО "Правда" е към църквата "Свети Кирил и Методий" в Торонто, основана през 1910 г. от българи от Македония, с българско самосъзнание, емигрирали след Илинденско-Преображенското въстание. Александър Караджов е емигрант от повече от 30 години в Канада и е от Благоевград. Той е потомък на известния революционер от ВМРО Иван Караджов, който е и автор на мелодията на "Тих бял Дунав".

Facebook logo
Бъдете с нас и във