Банкеръ Daily

Свят

Македонска певица изпусна от химна Гоце Делчев и другите борци за свобода

Нов скандал избухна днес в Северна Македония около личността на Гоце Делчев. На тържество в американското посолство по повод националния празник на Съединените щати певицата Тамара Тодевска промени текста на химна на Северна Македония, в който се споменава Гоце Делчев. 

Вместо Гоце Делчев, Питу Гули, Даме Груев и Сандански Тодевска изпя втория комплект на химна: "Старо, младо, мъжко и женско на нозе се вдигнало". Сред гостите на тържеството бяха президентът Стево Пендаровски, премиерът Зоран Заев, членове на правителството, опозиционният лидер Християн Мицковски и след променения химн се чуха аплодисменти. 

Бурните реакции дойдоха по-късно, а певицата беше принудена да се извини официално от профила си във "Фейсбук": 

"Непреднамерно промених текста на химна. Бях в плен на емоцията и еуфорията", написа Тамара Тодевска. 

Обединената македонска диаспора, която беше против договори с Гърция и България, поиска извинение от посолството на Съединените щати и обвини певицата, че текстът на химна е  променен преднамерено заради искането на България Гоце Делчев да бъде обявен за българин. 

Извинение поднесе американското посолство в Скопие, а правителството на Зоран Заев излезе с официално становище по случая с Тодевска. 

"Получихме уверение от най-високо ниво, че македонските традиции и герои ще бъдат почитани", пише в изявлението.

Facebook logo
Бъдете с нас и във