Банкеръ Daily

Свят

Македония вече официално се нарича Северна Македония

Македонското правителство съобщи, че държавата официално е преименувана на Северна Македония по силата на споразумението за нормализиране на отношенията с Гърция, което й дава и възможност за присъединяване към НАТО, предаде Асошиейтед прес.

Правителството заяви в съобщение за медиите, че държавата официално се нарича Република Северна Македония. Правителствен служител каза, че това ще бъде публикувано в "Държавен вестник" по-късно днес. От утре новото име ще бъде изписано на пътните знаци, първо на пътния знак на границата с Гърция, добави служителят.

Над 300 са номинациите за Нобеловата награда за мир за 2019 г., съобщи междувременно Норвежкият Нобелов комитет, който всяка година присъжда отличието през първата седмица на октомври, предаде ДПА.

Сред номинираните са Върховният комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН) и премиерите на Гърция и на Северна Македония, Алексис Ципрас и Зоран Заев.

От 304-те номинации в списъка 219 са личности, а 85 - организации. Крайният срок за номиниране изтече на 31 януари.

Петчленният Нобелов комитет препоръчва на онези, които правят номинациите, да не разкриват предложенията си, но няма официално правило, налагащо подобна забрана. Политици, учени, бивши Нобелови лауреати за мир, директори на институти за изследване на мира и бивши и сегашни членове на Нобеловия комитет са сред онези, които могат да предлагат кандидати за отличието, отбелязва ДПА.

Ципрас и Заев бяха номинирани от партийни групи в Европейския парламент заради споразумението, което постигнаха за уреждане на дългогодишния спор за името на Република Македония. Уидед Бушмауи, икономист и член на Туниския квартет за национален диалог, спечелил Нобеловата награда за мир през 2015 г., също каза, че е номинирал Ципрас и Заев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във