Банкеръ Daily

Свят

Македония се надява на "бърза писта" за ЕС и НАТО

Дали Европейският съюз ще постави Македония на "бързата лента", пита в днешното си издание в. "Вечер", цитиран от БТА.  Гръцкият външен министър Никос Кодзиас обяви, че днес ще изпрати писма до ЕС и НАТО, че Гърция няма да се противопоставя на евроатлантическата интеграция на Македония. Дали обаче те ще стигнат навреме, като се има предвид, че днес и утре заседава Съветът "Външни работи", а в четвъртък и петък е срещата на върха на ЕС? Вестникът отбелязва, че четири от петте страни, които бяха против започването на преговори с Македония /Люксембург, Дания, Германия и Холандия/ отстъпиха, но остава още Франция. Тези дни македонският премиер Зоран Заев каза, че се надява "и сърцето на Макрон да омекне".

Министърът на отбраната Радмила Шекеринска е изпратила писмо до колегите си от страните членки на НАТО, в което е поискала тяхната подкрепа на срещата на върха през юли Македония да получи покана за членство в алианса, съобщава в. "Слободен печат", позовавайки се на съобщение на министерството на отбраната. С някои от тях Шекеринска е разговаряла и по телефона и е получила поздравления за постигнатото споразумение за името с Гърция. В писмото Шекеринска посочила, че с подписването на историческия договор с Гърция е отстранена последната пречка за членството на страната в НАТО, и отбелязва, че за постигането на това са били нужни храброст, лидерство и дипломация от двете страни. "Нашият народ е единен и недвусмислен в желанието да стане част от НАТО и ЕС", пише Шекеринска, като подчертава, че евроатлантическата интеграция се подкрепя от 75 процента от македонските граждани.

Ако Македония не получи дата за започване на преговори с ЕС, това ще предизвика разочарование, но ще се отрази отрицателно и на прилагането на договора за името с Гърция и изхода от референдума, казва вицепремиерът за европейска интеграция Буяр Османи, цитиран от в. "Нова Македония". В интервю за гръцкия в. "Риълнюз" Османи казва, че Македония е важен партньор за ЕС в области като сигурността, управлението на миграционната криза и борбата с тероризма, а отдалечаването на европейската перспектива може да предизвика огромен регрес и в тези области. Според Османи има шансове за "огромен, убедителен успех" на референдума за името наесен, но всички засегнати страни, съседите, страните от ЕС и НАТО трябва да потвърдят перспективите за интеграция на Македония, казва Османи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във