Банкеръ Daily

Свят

Македония: От днес в магазини и заведения - с Ковид сертификат

Правителството на Република Северна Македония прие вчера нови мерки, протоколи и прероръки за защита от Covid-19 въз основата на препоръките на Комисията за заразни болести, съобщава вестник "Нова Македония".

От днес сертификати за ваксинация ще бъдат необходими и за влизане в затворената част на търговските центрове.

Според новите мерки за влизане в ресторанти, кафенета, барове, както и за всякакви тържества, сватби, рождени дни, кръщенета, концерти, семинари, спортни събития е задължително притежаване на сертификат за извършена ваксинация /получена поне първа доза/или сертификат за преболедуван Covid-19 през последните 45 дни. Във всички хранителни заведения с капацитет над 30 клиенти е задължително установяване на охранителна служба от страна на правния субект за контрол на спазването на мерките. В хранителните заведения с капацитет по-малък от 30 души контролът за притежанието на Covid-19 сертификати на посетителите е задължение на персонала на заведенията.

Според решението на правителството от 1 септември на територията на Република Северна Македония ще може да се влиза само със сертификат за извършена ваксинация, потвърждение за преболедуван Covid-19 през последните 45 дни или негативен PCR тест, направен 72 часа преди влизане на триторията на страната. За македонските граждани, които се връщат в страната след 1 септември, а нямат тези документи, се определя карантина от седем дни домашна изолация с решение на Държавния санитарен и здравен инспекторат.

Чуждестранните граждани, които преминават транзитно през страната, ще могат да направят това в срок от 5 часа с подписана преди това декларация за влизане в страната, която ще трябва да приложат пред граничния контрол на излизане от страната, съобщава "Независен весник".

Facebook logo
Бъдете с нас и във