Банкеръ Daily

Свят

Майкъл Спенс получава Нобел за анализа на пазарите с асиметрична информация

На 7 ноември през 1943 г. е роден американски икономист Майкъл Спенс (Michael Spence), работещ в областта на динамиката на информационните потоци.

Получил е бакалавърска степен в Оксфордският университет (University of Oxford), или само Оксфорд - най-старият университет във Великобритания, и в Принстънският университет (Princeton University) - частен университет, намиращ се в град принстън, щата Ню Джърси, САЩ. Докторската му степен е от Харвардския университет, накратко Харвард (Harvard University) - в град Кембридж, близо до град Бостън, щата Масачузетс, САЩ. Харвардският университет е е най-старото висше училище в САЩ 

При формирането на идеите на Майкъл Спенс, той е повлиян от Кенет Ароу (също с Нобелова награда за икономика), Томас Шелинг и Ричард Зекхаузер.

През 2001 г. той получава, заедно с Джоузеф Щиглиц и Джордж Акерлоф, Нобеловата награда за икономически науки на Шведската банка в памет на Алфред Нобел за изследванията в областта на анализа на пазарите с асиметрична информация.

Майкъл Спенс е преподавал в университета Харвард (там е завършил и докторантура) и в Станфордския университет (1990-1999 г.).

Майкъл Спенс е получил и медала "Джон Бейтс Кларк". С него Американската икономическа асоциация награждава "този американси икономист, който е на възраст под 40 години и който се смята, че е направил значителни приноси към икономическата мисъл и знание". Медалът "е смятан най-често за една от най-престижните за това поле награди, вероятно на второ място, само след Нобеловата награда за икономика".

В икономиката и договорната теория информационна асиметрия се занимава с изследването на решения при транзакции, когато едната страна има повече или по-добра информация, отколкото другата. Това създава липса на баланс на силата при транзакции, което пък може понякога да доведе до „изкривяване“ на транзакцията. Моделите на информационна асиметрия предполагат, че поне една от страните в транзакция има релевантна информация, докато другата/те нямат. Някои модели на асиметрична информация могат да бъдат използвани също така в ситуация, при която поне една от страните може да наложи, приведе в действие или ефективно да си отмъщава (репресира) за нарушения, неспазвания (на някаква договорка) по някои части от договор, докато другата не може.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във