Банкеръ Daily

Свят

Майкъл Коен свидетелства, че Тръмп му е наредил да извърши престъпление

Бившият личен адвокат на американския президент Доналд Тръмп, Майкъл Коен, е свидетелствал снощи, че Тръмп му е наредил да извърши престъпление, като уреди плащания за мълчанието на двете жени, твърдящи, че са имали интимна връзка с него, предаде Ройтерс.

51-годишният Коен е направил това, когато се призна за виновен по осем наказателни обвинения, включително заобикаляне на данъчните закони, банкова измама и нарушаване на правилата за финансиране на предизборни кампании.

Коен не посочи името на Тръмп в съда, на адвокатът му Лани Дейвис заяви, че той е имал предвид президента.

"Ако тези плащания са престъпление за Майкъл Коен, тогава защо да не бъдат за Доналд Тръмп", отбеляза адвокатът.

Двете плащания е трябвало да осигурят мълчанието на две жени, твърдящи, че са имали връзки с Тръмп, и са били направени преди президентските избори през 2016 година. Едното е било на стойност 130 000 долара за порноактрисата Сторми Даниълс. А другото, за 150 000 долара, се свързва с бившия модел на "Плейбой" Карън Макдугъл.

Тръмп отрича тези афери. Според адвоката му Рудолф Джулиани плащанията са били направени, за да се спести неудобството за президента и семейството му и не са свързани с кампанията.

Според прокуратурата Коен е опитал да си възстанови сумите, представяйки фалшиви фактури за правни услуги на компанията на кандидата.

Коен се яви в съда, след като договори споразумение с прокуратурата.

Гласът на 51-годишният адвокат се пречупи, докато той отговаряше на въпросите на съдията, отбелязва Ройтерс.

Коен се призна за виновен по пет обвинения в данъчна измама, едно обвинение в неверни изявления пред финансова институция, едно обвинение за умишлена незаконна корпоративна вноска към предизборна кампания и едно обвинение в прекомерно предизборно дарение.

Като част от споразумението той се съгласява да не обжалва евентуална присъда от 46 до 63 месеца.

Федералният съд в Ню Йорк постанови гаранция от 500 000 долара за освобождаването му, докато бъде произнесена присъдата му на 12 декември, предаде Асошиейтед прес.

Facebook logo
Бъдете с нас и във