Банкеръ Daily

Свят

Майкъл Блумбърг - преуспял и разделящ

Майкъл Блумбърг се включи в надпреварата за Белия дом през 2020-а

Американският милиардер Майкъл Блумбърг направи първите крачки към  участието си  в президентската надпревара в САЩ през 2020-а.

В късните часове на 8 ноември бившият кмет на Ню Йорк внесе документи за предварителния подбор на кандидатите от Демократическата партия в Алабама - щатът с най-ранния краен срок за провеждане на състезанието. Навлизането на бившия републиканец в пренаселеното от кандидати (17 на брой) поле на демократите раздразни привържениците на вице президента Джо Байдън и провокира упреците на другите двама претенденти, които заемат  по-предни позиции в анкетите - Елизабет Уорън и Бърни Сандърс - че Блумбърг се опитва да си купи президентското кресло.

С ясното съзнание, че се включва  прекалено късно в кампанията за президент, Блумбърг и съветниците му ще атакуват поста по нетрадиционен начин - с прекалено рискованата стратегия - да пропуснат четирите ранни надпревари в Айова, в Ню Хемпшир, в Невада и в Южна Каролина. И вместо в тях, да се съсредоточат върху участията си в големите щати, които ще направят малко по-късно първоначалния подбор на кандидатите - кампания,обаче която никога не е имала успех в модерната политика. Все пак екипът на върналия се към политическите си корени демократ не губи надежда за положителен развой на надпреварите в т. нар. "супер вторник" през март 2020-а когато 14 щата, между които Калифорния, Алабама и Колорадо - ще гласуват в един единствен ден за предпочитания от тях кандидат за Белия дом.

"Троицата" Джо Байдън (в ляво), Бърни Сандърс (в средата) и Елизабет Уорън

Господин Блумбърг, който три пъти досега флиртуваше с идеята да се кандидатира за президент на САЩ (през 2008-а, през 2016-а и в началото на 2019-а), най-накрая взе решението си. То е резултат от противоречията в хода на състезанието и от тревогата на много видни демократи дали Байдън е достатъчно силен, за да спечели номинацията на съпартийците си демократи като автентичен центрист и доколко госпожа Уорън или господин Сандърс ще са равностойни конкуренти на Доналд Тръмп. От друга страна  Блумбърг действа в съответствие с дългогодишната си амбиция да стане президент - на 77-годишна възраст той със сигурност няма да има друга възможност да се кандидатира за един от най-престижните четири поста на планетата: председател на ООН, президент на Световната банка, президент на САЩ и кмет на Ню Йорк.

Кандидатурата на Блумбърг, представена  в последната минута, изненада доста привърженици на милиардера и предизвика брожения в лагера на демократите. Байдън, който ще е най-големият губещ от внезапната поява на прочутия центрист, отговори предпазливо на репортерските въпроси на 8 ноември. Той нарече Блумбърг "уважаван човек" и деликатно избегна  да коментира въпроса дали доскорошният републиканец и демократ от миналата година може да се смята за автентичен член на партията. (Бел. ред. - Всъщност, до 2001-а Блумбърг беше член на Демократическата партия и премина в лагера на републиканците като кандидат за кметското кресло на Ню Йорк). Госпожа Уорън и господин Сандърс, които вече започват да гледат с по-голям респект  новия претендент, побързаха да изпратят електронни предупреждения на привържениците си, че "класата на милиардерите е и трябва да бъде изплашена" и че някои видни нейни членове се опитват да купят президентското кресло. Сегашният стопанин на Белия дом - Доналд Тръмп, не изглежда разтревожен от инвазията на доскорошния си съпартиец. Той отбеляза, че Блумбърг ще трябва да похарчи маса пари за кампанията си и прогнозира, че в нейния ход ще навреди най-вече на Байдън. В обичайния си подигравателен стил към политическите си съперници Тръмп посочи, че новият му конкурент има "персонални проблеми" и увери, че най-силно от всичко би желал да се състезава с "малкия Майкъл" (бел. ред. - прякор, който Блумбърг получил заради сравнително дребния си ръст от 5 фута и осем инча - към  173 см.)

Междувременно, от всички страни валят становища на избиратели защо бившият републиканец не трябва да се кандидатира за президент. От една страна той навлиза в осмото си десетилетие, макар че през 2020-а и другите водещи кандидати на двете основни политически сили на САЩ вървят към тази възраст: господин Сандърс е на 78, Байдън - на 76, госпожа Уорън - на 70, а Тръмп - на 73. От друга страна - бизнес магнатът иска да ръководи партия, поставила в центъра на кампанията си икономическото неравенство, културните различия и смяната на поколенията. Да не говорим, че Блумбърг никога не е водил политическа битка извън Ню Йорк, никога не е афиширал прогресивни политически платформи както госпожа Уорън или господин Сандърс и никога не е имал влиятелни чернокожи приятели като Байдън, за да въодушеви електората на демократите.

"Дребният Майкъл" и "едрият Тръмп" на игрище за голф

Кой е Майкъл Блумбърг?

Политически номад, избиран три пъти за кмет на Ню Йорк от листата на републиканците и като независим (за периода от 2002-а до 2013-а), преди през миналата година да се върне към демократичните си корени и да похарчи повече от 100 млн. щ.долара, за да помогне на партията да извоюва през ноември 2018-а контрол върху камарата на представителите. 

Той е и  един от десетте най-богати американци, според класацията на списание "Форбс" с лично състояние от 52.4 млрд. щ. долара. След 15-годишна служба във фирмата от Уолстрийт "Салъмън брадърс", бившият кмет на Ню Йорк си тръгна с пакет от компенсации в размер на 10 млн. щ. долара, които използва, за да основе през 1981-а медийната си империя "Блумбърг" с ясното съзнание, че финансовият сектор се нуждае от по-добра информация и от анализи, и че търговците ще плащат охотно за тези услуги. Днес той притежава 88% дял в компанията, но е готов да се откаже от него, ако спечели президентската надпревара през идната година като го продаде или го вкара в сляп тръст (бел. ред. - дружество, в което бенефициентите нямат информация за вложените в него активи и нямат право да се намесват в управлението им).

По време на трите си успешни мандата като кмет на Ню Йорк Блумбърг приложи същия подвластен на информацията подход на управление на общинските дела, който му донесе успех в частния сектор. Той се пребори за подобрение на инфраструктурата, за провеждането на поллитики дружелюбни към околната среда  и за реформи за опазване на човешкото здраве като забрана на пушенето и на употребата на наситените мазнини.

Не липсват и противоречия. Блумбърг продължава да подкрепя тактиката за временно задържане, за разпити и претърсване на случайни минувачи на улицата за притежание на оръжия и на контрабандни стоки. Между 2003-а и 2013-а са били извършвани по над 100 хил. такива проверки  годишно, а само през 2011-а - рекордните 685,724 броя. Програмата предизвика обвинения в расизъм, защото огромното мнозинство задържани са били афро или латиноамериканци, повечето - на възраст между 14 и 24 години. Нещо повече, 70% от спрените за проверки впоследствие са се оказали невинни. Но пък престъпността в Ню Йорк е спаднала драстично. Блумбърг е и против движението #MeToo, против засилената банкова регулация и против разбиването на мощните банкови групи. Връзките на милиардера с Уолстрийт също не допринасят за припознаването му отляво.

Сметката за целия период от кметуването на Блумбърг е около 890 хил. щ. долара лични средства, по изчисления на "Ню Йорк таймс", основани на публични документи. Около 62 400 долара от тях са отишли за ежеседмичното почистване в продължение на 12 години на два огромни аквариума за тропически риби, монтирани в кметството, заради любовта на Блумбърг към тях. Той е плащал и за леки закуски и скромни обеди на персонала. Както и за полети с частния му самолет за участие в различни събития. Освен всичко, милиардерът се е отказал от полагащата му се заплата в размер на 2.7 млн. долара и е приемал само по 1 долар годишно. Нито едно ъгълче от културния живот на Ню Йорк не е останало забравено при дарителските кампании на бившия кмет. Нито предизборните му обещания: 7 млн. долара за насърчаване на контрола върху  притежанието  на оръжия, 5.7 млн. долара за реформа на имиграцията и 6.2 млн. долара за доброволен труд.

Милиардерът е и щедър участник в благотворителни кампании. Последното му значително  дарение е от ноември 2018-а, когато дава 1.8 млрд. долара за стипендии в университета  "Джон Хопкинкс", където се е дипломирал самият той. Остава и страстен защитник на околната среда, и активен участник в кампаниите срещу използването на твърди и течни горива в енергетиката.

Въпреки всичко нюйоркчани остават разделени в оценките си  за кметуването му. Според анкета, проведена през август 2013-а, 30% от участниците в нея  са споделили, че богатството е направило Блумбърг по-добър кмет, 27% са на противоположното мнение, а 35% не намират разлика.

Facebook logo
Бъдете с нас и във