Банкеръ Daily

Свят

Майкрософт засече руски хакери да крадат ваксини

Компанията Майкрософт обяви, че е засякла опити на подкрепяни от Русия и от Северна Корея хакери да откраднат ценни данни от водещи фармацевтични фирми и организации, разработващи ваксини.

Руска хакерска група, известна в специализираните среди като Fancy Bear, заедно с две хакерски групи от Северна Корея, наречени от Майкрософт Zink и Cerium, са били замесени в неотдавнашни опити за проникване в мрежите на седем фармацевтични компании и изследователски организации в Канада, Франция, Индия, Южна Корея и САЩ.

На прицел са били взети най-вече организации, които са в процес на тестване на ваксини срещу Ковид-19. По-голямата част от хакерските опити за пробив са се провалили, но неуточнен брой са успели.

От Майкрософт засега не разкриват имената на засегнатите организации. Компанията уточни, че при повечето опити за проникване в мрежите целта е била да се откраднат пароли за достъп на хора, свързани с тези организации.

Посолството на Русия във Вашингтон, което редовно отхвърля твърденията, че тя е замесена в кибершпионаж, заяви в имейл, че няма какво повече да добави към предходни отричания на подобни твърдения, съобщи Ройтерс.

Севернокорейският постоянен представител в ООН пък не отговори на запитване на агенцията за коментар по темата.

Пхенян е отричал твърдения, че е извършвал кибернападения срещу чуждестранни цели.

Facebook logo
Бъдете с нас и във