Банкеръ Daily

Свят

Майкрософт: Руските хакери подкрепят Тръмп, китайските - Байдън

Хакери, базирани в Русия, Китай и Иран, са взели на прицел кандидатпрезидентските кампании с приближаването на изборите през ноември в САЩ, предупреждава американският софтуерен гигант Майкрософт, предадоха световните агенции.

Страните, за които говори компанията, съвпадат с тези, упоменати в оценки на американските разузнавателни агенции.

Майкрософт казва, че атаките, идващи от Китай, както изглежда неуспешно са взели на прицел кампанията на кандидат-президента на Демократическата пария Джо Байдън и свързани с нея организации, в допълнение с мозъчни тръстове, фокусиращи се върху външната политика. Китайските хакери са направили опит за атака и срещу влиятелна личност, която едно време е била свързана с Тръмп.

Руските хакери пък както изглежда са били свързани с групи, действали през 2016 г., посочва Майкрософт. Те са действали срещу консултанти както на демократите, така и на републиканците, срещу американски мозъчни тръстове, срещу Европейската народна партия и британски политически партии.

Иранските хакери са се опитали да вземат на прицел Белия дом и кампанията на Доналд Тръмп, но са се провалили.

Официална оценка на американското разузнаване казва, че Китай подкрепял идеята за победа на Байдън над Тръмп, докато Русия била фокусирана върху оклеветяване на Байдън, припомня ДПА.

Майкрософт уточнява в предупреждението си, че 200 атаки са били свързани с руски хакерски групи като Стронциум, за която и в миналото компанията е отправяла предупреждения, допълва Франс прес. Те са били насочени срещу консултанти, работещи за някоя от двете партии, както и националните партийни организации, както и срещу някои политически сили в Обединеното кралство.

Що се касае до китайските опити за атаки, те визирали директно политически фигури като Байдън и човек, асоцииран с Тръмп в миналото. Група, наречена Цирконий, е направила такива опити 150 пъти между март и септември на настоящата година.

"В последните няколко седмици Майкрософт установи кибератаки, насочени срещу лица и организации, играещи роля в идните президентски избори, в това число и неуспешни атаки срещу хора, свързани с кампаниите на Тръмп и Байдън", каза Том Бърт, вицепрезидент на Майкрософт, отговарящ по въпросите на сигурността.

При атаките, идващи от Иран, са били взети на прицел индивидуални акаунти на лица от антуража на кампанията на Тръмп.

По същата тема Ройтерс посочва, че Майкрософт смята, че хакерските групи, действащи сега, са били същите, за които американското правителство каза, че са атакували кампанията на кандидатката на Демократическата партия за президент Хилари Клинтън преди четири години и които са разпространили имейли на нейния персонал.

Асошиейтед прес отбелязва, че Майкрософт не е направил оценка кой чужд киберпротивник представлява най-голяма заплаха за изборите в САЩ, но сред киберекспертите има консенсус, че руската намеса е най-сериозна.

По повод предупрежденията на корпорацията изпълняващият длъжността министър на вътрешната сигурност Чад Улф каза, че САЩ споделят гледната точка на Майкрософт за хакерски атаки от Русия, Иран и Китай срещу физически лица и организации, имащи отношение към предстоящите избори.

Facebook logo
Бъдете с нас и във