Банкеръ Daily

Свят

Майк Помпео: Време е да приключим меката политика към Русия

Русия продължава да действа агресивно, поощрена от продължилата години наред мека политика на САЩ спрямо тази агресия, но това време вече свърши, каза номинираният за държавен секретар на САЩ Майк Помпео, цитиран от ДПА. Той говори на изслушванията в сенатската комисия по външните работи, на които се разглежда неговата кандидатура за шеф на американската дипломация.

Той припомни, че стратегията за националната сигурност на президента Доналд Тръмп определя Русия като заплаха за САЩ, като в същото време посочи, че и дипломацията с Москва трябва да продължи.

"Ако моята кандидатура бъде утвърдена, то позволете да ви уверя, че сегашната американска администрация ще продължи, както правеше това през последните 15 месеца, да предприема реални действия, за да дава отпор на (Москва), да "презареди" отношенията на възпиране спрямо Русия", подчерта Помпео, който все още е директор на ЦРУ.

Той каза, че Китай днес представлява стратегическо предизвикателство за САЩ, но Вашингтон трябва да работи с Пекин в сферите, където е необходимо, и да намери точките за сътрудничество с него, "които имат смисъл за Америка". "А там, където няма (такива точки), ще можем да им се противопоставяме", добави Помпео.

Той изрази признателност на Китай за подкрепата му в оказване на натиск върху Северна Корея, но настоя, че "Пекин трябва да направи повече" в тази посока. Говорейки за предстоящата среща между Тръмп и севернокорейския лидер Ким Чен Ун, той посочи, че администрацията няма да повтори грешките от миналото, и каза, че Тръмп "не е човек, който ще играе игрички на масата за преговори".

За Северна Корея Помпео каза още, че никога не е защитавал идеята за смяна на режима в тази страна. Той каза, че администрацията има отговорността да попречи на севернокорейския лидер Ким Чен Ун да може да заплашва САЩ с ядрено оръжие, но допълни, че никога не се е застъпвал за смяна на режима. Помпео припомни, че ролята му на дипломат е да избягва конфронтацията.

На изслушването Помпео засегна и темата за иранската ядрена сделка. Той увери, че иска да подобри споразумението и каза, че това е целта, поставена от Тръмп. Пред сенаторите Помпео отказа да отговори с "да" или с "не" дали ще пледира за изтегляне на САЩ от споразумението в случай на провал на преговорите с европейските страни относно неговото подобряване, предаде Франс прес.

Facebook logo
Бъдете с нас и във