Банкеръ Daily

Свят

Майк Помпео: Разговорите между САЩ и Пхенян няма да са лесни

Американският държавен секретар Майк Помпео предупреди, че разговорите между САЩ и Пхенян се очертава да бъдат "оживени", но изрази надежда, че ще може да се постигне споразумение по денуклеаризацията на Северна Корея, предадоха световните агенции.

Втората среща на върха между Доналд Тръмп и Ким Чен Ун през февруари в Ханой приключи с провал. Пхенян поиска вдигане на санкциите, наложени на Северна Корея, но според американския лидер това беше прекалено голямо искане в замяна на начало на денуклеаризация, възприето като прекалено скромно. После Пхенян разкритикува твърдата линия на Майк Помпео спрямо Северна Корея и поиска той да не участва в повече в бъдещи разговори.

В интервю за телевизия Си Би Ес Помпео каза, че в срещата на върха между Тръмп и Ким в Ханой е "имало много повече нюанси, отколкото е било съобщено", и се показа предпазлив относно продължаването на диалога.

"Ще бъде доста оживено. Ще бъде трудно. Надявам се, че ще имаме няколко други възможности, за да проведем сериозни разговори за начина, по който да постигнем напредък по този процес", каза Помпео.

Той посети досега четири пъти Пхенян. Миналата седмица той каза, че все още е начело на американския преговорен екип въпреки искането на Пхенян да бъде отстранен.

Помпео каза, че е убеден, че Ким е готов да вземе мерки с оглед отказ от ядрените оръжия в замяна на по-малка изолация.

Това изказване на държавния секретар на САЩ съвпада със срещата на върха между Ким и Владимир Путин на остров Руски южно от Владивосток.

Facebook logo
Бъдете с нас и във