Банкеръ Daily

Свят

Майк Помпео - най-големият враг на Китай

Най-хуленият политик в китайските медии безспорно е държавният секретар на САЩ Майк Помпео. Според тях той е отговорен за огромна част от проблемите между Пекин и Вашингтон. Не са доволни и от позицията му за конфликтите в света.

Наскоро Помпео коментира в „Туитър“, че икономическото развитие на Китай се основава на пренебрегване опазването на околната среда. Анализ в Радио Китай обаче му напомни, че, когато от Вашингтон отправят подобни обвинения първо да погледнат себе си, защото САЩ са тези, които се оттеглиха от Парижкото споразумение за климата, възпрепятствайки по този начин намаляването на глобалните парникови емисии и подкопавайки доверието на международната общност към себе си.

Китайското правителство твърди, че страната е за пример по отношение на инвестиции в зелени политики.

На 27 август държавният секретар на САЩ Майк Помпео приключи обиколката си в Близкия изток. Според китайските медии по време на обиколката той не само извел до крайност унилатерализма на Вашингтон, но и скъсал с традицията и се намесил открито във вътрешната политика на САЩ, независимо, че е дипломат, опитвайки се да трупа капитал за деня, в който би му се отворил пътя към Белия дом. "По този начин визитата държавния секретар в Близкия Изток се превърна в реално отражение на настоящия хаос на американската политическа сцена", се казва в публикацията на Радио Китай. 

Редица китайски медии цитираха статия от 30 август на американският вестник „Вашингтон поуст“, който публикува коментар със заглавие „Майк Помпео е най-лошият държавен секретар в историята на САЩ“. В него се казва, че като държавен секретар Майк Помпео е отговорен за провала на преговорите със Северна Корея и на оказването на натиск върху Иран.

В статията се казва, че дискусиите в Съвета за сигурност по иранския въпрос този месец са били доказателство за това. Правителството на Доналд Тръмп не успя да удължи санкциите срещу Иран за оръжейното ембарго от ООН, които изтичат скоро. Мнозина страни гласуваха против предложението на САЩ. Дори Великобритания, Германия и Франция отказаха да подкрепят Вашингтон, което допълнително го унизи.

В статията се посочва, че Майк Помпео е виновен дузината празни висши ръководни постове в американския департамент, като и напускането или изгонването на стотици дипломати при политически чистки.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във