Банкеръ Daily

Свят

Майк Пенс: Няма място за "империя и агресия" в Индийско-Тихоокеанския регион

Вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс заяви пред лидерите на страните от Югоизточна Азия, че няма място за "империя и агресия" в Индийско-Тихоокеанския регион, коментар, който бе приет като насочен към възхода на Китай, предадоха Ройтерс и ТАСС.

Пенс не спомена поименно Китай в речта си на срещата на върха на Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН) в Сингапур, но подчерта, че както малките, така и големите страни трябва да могат да благоденстват в региона.

"Както и вие, ние се стремим към един Индийско-Тихоокеански регион, в който всички страни, големи и малки, могат да забогатяват и да процъфтяват, уверени в суверенитета и ценностите си и укрепвайки заедно. Всички сме съгласни, че империята и агресията нямат място в Индийско-Тихоокеанския регион", заяви Пенс.

Той каза, че Вашингтон взема мерки в подкрепа на тази визия, включително за увеличаване на частните инвестиции в инфраструктурата и водене на "свободна, честна и взаимна" търговия.

Пенс изтъкна и "кампанията на натиск" на САЩ над Северна Корея, ангажимента им "да пазят свободата на моретата и небесата" и решителността им да гарантират безопасността на страните от Югоизточна Азия в техните суверенни граници по суша и море и в дигиталния свят.

Президентът Доналд Тръмп неотдавна предложи нова регионална концепция за свободен и отворен Индийско-Тихоокеански регион, сред чиито поддръжници са още Австралия, Индия и Япония. Според експерти една от главните й задачи е ограничаването на влиянието на Китай в региона.

Facebook logo
Бъдете с нас и във