Банкеръ Daily

Свят

Мая Санду спечели изборите за президент на Молдова

След преброяването на 99% от бюлетините, проевропейският кандидат за президент в Молдова печели изборите за президент на Молдова, съобщава ТАСС. За Мая Санду са гласували56.91% от избирателите, а за досегашния проруски настроен президент Игор Додон - 43.09%, свидетелстват данните от Централната избирателна комисия.

Според последната информация, на вчерашния втори тур от изборите Санду е подкрепена от над 910 хиляди граждани на Молдава, а Додон - от над 689 хиляди. Централната избирателна комисия остава да обработи протоколите от около 20 избирателни участъка извън страната. Всички бюлетени в страната вече са преброени. По данни от ЦИК, Санду има поддръжката на над 92% от всички гласували зад граница граждани на Молдава.

Сред приоритетите й са обединяването на обществото и възстановяването на икономиката, за да може молдовските емигранти да се върнат в страната.

Мая Санду (на румънски: Maia Sandu) е икономист по образование. Родена е на 24 май 1972 г. в Рисипени, тогава в Съветския съюз, днес в Молдова. От 1989 до 1994 г. учи мениджмънт в Академията за икономически изследвания на Молдова. Между 1995 и 1998 г. учи международни отношения в Академията за публична администрация в Кишинев. През 2010 г. завършва правителственото училище Джон Ф. Кенеди към Харвардския университет. В следващите две години работи като съветник на Изпълнителния директор на Световната банка във Вашингтон.

На 23 декември 2015 г. обявява проекта „În /pas/ cu Maia Sandu“(„В крак с Майя Санду“), който ще се превърне в политическа партия. По-късно е обявено, че бъдещата партия ще се нарича „Partidul Acțiune și Solidaritate“ (Партия на действието и солидарността). Мая Санду не е омъжена. 

Така Санду взима реванш  за загубата си от Додон на предишните президентски избори  през 2016 година.

Президентът на Република Молдова  (на румънски: Președintele Moldovei) е държавният глава на страната. Той се избира на всеки четири години чрез преки избори, като има право и на едно преизбиране.

 

Република Молдова 

(на румънски: Republica Moldova) е държава в Източна Европа, която граничи с Румъния и Украйна. Молдова е малка страна с площ 33 851 km² и население от 2 681 735 човека. Преди е била част от СССР под името Молдовска ССР. Тя заема района, известен като Бесарабия, както и територии по източния бряг на река Днестър, присъединени през 1940 година. Молдова се обявява за независима страна през 1991 г., но по същото време най-източната ѝ част на свой ред се обявява за независима република под името Приднестровска молдовска република, която остава непризната.

Молдова има около 500 м излаз на река Дунав, но няма излаз на море. Столицата ѝ е град Кишинев с население около 593 000 души. Молдова е парламентарна република. Членка е на ОНД, СТО, Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа и Организацията за черноморско икономическо сътрудничество, и се стреми към членство в Европейския съюз.

Facebook logo
Бъдете с нас и във