Банкеръ Daily

Свят

Махмуд Абас: Палестинците няма да приемат мирен план, предложен от САЩ

Махмуд Абас и Еманюел Макрон

Палестинците няма да приемат какъвто и да било американски мирен план в израелско-палестинския конфликт, тъй като признавайки Ерусалим за столица на Израел, САЩ се дискредитираха, заяви днес в Париж палестинският президент Махмуд Абас, цитиран от Франс прес.

Няма да приемем никакъв план на САЩ. С решението си за Ерусалим те сами се дисквалифицираха, каза Абас след среща с френския си колега Еманюел Макрон. 

Решението на САЩ да признаят Ерусалим за израелска столица ги декласира по отношение на този въпрос, заяви на свой ред Макрон.

"Американците се маргинализираха, опитвам се да не направя същото", каза Макрон на общата пресконференция с Абас.

"Ефикасно ли е да се признае едностранно Палестина? Не смятам, тъй като това би било реакция на американското решение, предизвикало сътресения в района", посочи френският президент. "Бих отвърнал на една грешка с друга такава", допълни той и подчерта, че няма да изгради позицията на Франция като реакция на американската политика.

Макрон, който догодина ще посети района, отново изрази неодобрението си към американското решение и припомни френската позиция, че решението с две държави няма алтернатива и не може да има решение за Ерусалим без споразумение между двете засегнати страни.

Facebook logo
Бъдете с нас и във