Банкеръ Daily

Свят

МАЕ запази прогнозите си за ръст в търсенето на нефт в света

Международната агенция по енергетика (МАЕ) е запазила прогнозата си за повишаване на световното търсене на нефт през 2021 година до нивото от 5.4 млн. барела на ден. Това пише в юлския доклад на организацията.

След два месеца на последователно намаление, през юни търсенето  на нефт е нараснало с 3.2 млн. барела на ден до 96.8 млн. барела на ден. "Устойчивият икономически ръст, повишаващите се темпове на ваксинацията в повечето страни и облегчаването на мерките за социална дистанция заедно ще поддържат по-високото търсене  на нефт в оставащите месеци на годината", отбелязват от агенцията.

През 2022 година повишеното търсене на нефт, според прогнозата на МАЕ, ще достигне до 3 млн. барела на ден. Но заедно с това от агенцията отбелязват и запазващите се рискове заради растящия брой на случаите на заразяване от коронавирус в света.

В същото време световното предлагане на нефт през юни се е  увеличило с 1.1 млн. барела до 95.6 млн. барела на ден на фона на растеж на добива в страните от ОПЕК+.

В отчета на МАЕ, публикуван през юли, се отбелязва, че по предварителни данни за юни, промишлените запаси от нефт в САЩ, Европа и Япония са спаднали с 21.8 млн. барела.

 

Увеличение на производството на нефт

Страните от ОПЕК+, участващи в споразумението за съкращаване на добива на нефт, през юни 2021 година са увеличили производството с 500 хил. барела на ден - до 40.9 млн. барела на ден. Това се случва най-вече за сметка на Саудитска Арабия, която в рамките на договореностите в ОПЕК+ възстановява част от поетото доброволно задължение за съкращаване добива още през февруари с 1 млн. барела.

Така  Саудитска Арабия през юни увеличи добива на нефт до 8.92 млн. барела на ден от 8.54 млн. барела през май. Русия през юни произведе 9.52 млн. барела на ден при 9.53 млн. барела през май, изпълнявайки условията по споразумението на 96 процента.

МАЕ отбелязва, че Саудитска Арабия през юни е увеличила добива на нефт спрямо май тази година, но заедно с това в отчета се подчертава, че е нараснало и потреблението нефт вътре в страната.

През юли Саудитска Арабия, по оценката на МАЕ, може да увеличи добива на нефт с 580 хил. барела на ден в съответствие със споразумението в ОПЕК+ и възстановяването на добива след доброволното съкращение.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във