Банкеръ Daily

Свят

Мадуро изгони посланичката на ЕС от Венецуела

Президентът на Венецуела Николас Мадуро даде вчера 72 часа на ръководителката на делегацията на Европейския съюз в Каракас да напусне страната в отговор на приетите същия ден от ЕС санкции срещу 11 венецуелски висши политици, предаде Франс прес.

ЕС включи в списъка си със санкции 11 венецуелски висши служители и парламентаристи, сред които и Луис Пара, който през май се опита да измести опозиционния водач Хуан Гуайдо от поста му на председател на парламента. Фигуриращите в списъка нямат право да влизат в ЕС, а евентуалните им сметки в европейски банки ще бъдат замразени.

Мадуро обяви експулсирането на Исабел Бриянте Педроса в реч в президентския дворец Мирафлорес.

Той заяви, че ако европейските лидери не уважават Венецуела, те трябва да напуснат страната, посочва Асошиейтед прес.

Приближен на Николас Мадуро, опитал се да освободи замразени в България фондове на режима на венецуелския диктатор, е вкаран в санкционния списък на ЕС.

Луис Пара е един от 11-те висши чиновници от Боливарианската република, наказани с решение на Съвета на ЕС. Всички те нямат право да пътуват до Съюза. Брюксел замразява и сметките им в банки в Общността.

Така общият броя на санкционираните представители на режима в Каракас достигна 36.

Тези хора са обвинени във възпрепятстване на работата на демократичното избрано Национално събрание, лишаване от имунитет на няколко депутати, сред които и председателят на парламента Хуан Гуайдо, иницииране на политически мотивирани преследвания, създаване на пречки за намиране на политическо и демократично решение на кризата в страната, сериозни нарушения на човешките права и свободи, включително на свободата на печата и словото.

Facebook logo
Бъдете с нас и във