Банкеръ Daily

Свят

Мадрид: Референдум в Каталуния няма да има

Планираният в неделя референдум за независимост на Каталуния няма да се състои, заяви днес говорителят на испанското правителство Иниго Мендес де Виго, цитиран от Ройтерс.

"Подчертавам, че няма да има референдум на 1 октомври", каза той след седмичното заседание на испанското правителство. Говорителят повтори позицията на испанското правителство, че референдумът е незаконен.

Това изявление бе направено малко след като говорителят на каталунските власти Жорди Турул каза на пресконференция в Барселона, че организаторите на референдума разполагат с 2315 избирателни секции и че 5,3 милиона жители на испанската автономна област са призовани да участват в референдума, предаде Франс прес.

Той каза, че само в Барселона, където живеят 1,6 милиона души, ще има 207 избирателни секции. Около 7300 човека участват в гарантирането на добрата работа на избирателните секции, заяви още Турул.

В сряда Апелативният съд на Каталуния нареди на регионалната полиция, на националната полиция и на Гражданската гвардия да затворят всички изборни секции, които ще бъдат използвани за референдума. Допитването бе забранено от Конституционния съд на Испания.

Привържениците на идеята за независимост на Каталуния се готвят да окупират някои от избирателните секции, за да избегнат тяхното запечатване от испанските власти.

Facebook logo
Бъдете с нас и във