Банкеръ Daily

Свят

Мадрид преживява най-тежката зима от 50 години насам

Снежната буря е отговорна и за поставен температурен рекорд: минус 35,6 градуса във Вега де Лурдес, Северна Испания.

В Мадрид първият сняг падна миналия четвъртък. И до днес на някои улици той все още е до колене. Службите по чистотата не могат да се справят с почистването, а регионалната президентка на столичния регион Исабел Диас Аюсо помоли гражданите да не използват личните си автомобили, пише Дойче Веле.

Снежният хаос е толкова голям, че колите не могат да се движат дори и с вериги. Единствено автомобилите с висока проходимост 4х4 успяват да помръднат от мястото си. Затова и собственици на такива автомобили импровизирано организираха извозването на хора, които спешно се нуждаят от транспорт в града - например пациенти, нуждаещи се от хемодиализа. И всичко това - безплатно. Някои дори поемат ролята на ликейки и обикалят из града с лекар "на борда". 

Няколко дни в  района на Мадрид бе в сила червен код за тревога заради опасното време. Снежната покривка надвишава 20 см, а температурите са под нулата. Спряно бе движението на скоростните влакове, свързващи Мадрид с Валенсия и Аликанте, затворени бяха и големите столични паркове.

Снежната буря е отговорна и за поставен температурен рекорд: минус 35,6 градуса във Вега де Лурдес, Северна Испания.

В същото време много от жителите на Мадрид бяха по-скоро приятно изненадани от снежната стихия. Любители на зимните спортове използваха централния булевард в столицата, за да покарат ски или да извадят шейните си. Някои решиха да се придвижват с кучешки впряг.

Facebook logo
Бъдете с нас и във