Банкеръ Daily

Свят

Мадрид: Отговорът на Пучдемон за каталунската независимост не е валиден

Отговорът на каталунския лидер на призива на Мадрид да изясни дали е обявил независимост на Каталуния не е валиден, заяви днес испанският министър на правосъдието Рафаел Катала, цитиран от агенция ЕФЕ, предаде Ройтерс.

По-рано днес Карлес Пучдемон в писмо до испанския премиер Мариано Рахой не даде ясен отговор дали е провъзгласил независимост на Каталуния миналата седмица и поднови призивите си за диалог, съобщиха световните агенции. 

Испанският премиер Мариано Рахой беше дал на Пучдемон срок до 10.00 часа местно време /08.00 ч по Гринуич/ днес да изясни позицията си по независимостта, и до четвъртък - да промени  да промени мнението си, ако настоява за независимост. Мадрид заплаши, че ще суспендира автономията на Каталония, ако сепаратисткият лидер избере независимостта. Испанското правителство заяви, че очаква от Пучдемон да отговори само с "да" или "не" и предупреди, че всеки двусмислен отговор ще бъде сметнат за потвърждение, че независимостта е била обявена.

В писмото си до Рахой, публикувано от местни каталунски медии, Пучдемон не отговаря директно на въпроса и вместо това заявява, че двамата трябва да се срещнат колкото се може по-скоро, за да започнат диалог през следващите два месеца. "Нашето предложение за диалог е чистосърдечно, независимо от всичко, което се случи", казва Пучдемон в писмото си, цитирано от Ройтерс.

Facebook logo
Бъдете с нас и във