Банкеръ Daily

Педро Санчес:

Мадрид няма да приеме референдум за независимост на Каталуния

Педро Санчес

Управляващите в Испания социалисти няма никога да приемат провеждането на референдум за самоопределение на Каталуния, централно искане на каталунските сепаратисти, с които Мадрид трябва да възобнови преговорите през септември, заяви премиерът Педро Санчес, цитиран от Франс прес.

"Няма да има референдум за самоопределение", подчерта той пред Камарата на депутатите, уверявайки, че Социалистическата партия, чийто генерален секретар е той, никога няма да приеме такива искания.

За да бъде организиран референдум за самоопределение, би трябвало "тези, които го искат, да успеят да убедят три пети от този състав член 2 от испанската Конституция да бъде изменен. А след това испанците и испанките трябва да ратифицират тази промяна чрез референдум", подчерта премиерът.

Подобна реформа на Конституцията е невъзможна, тъй като трите най-големи политически сили в Камарата (социалисти, консерватори от Народната партия и крайната десница на Вокс) са против, отбелязва АФП. Педро Санчес направи това изявление ден след първата си официална среща с новия каталунски регионален лидер, умерения сепаратист Пере Арагонес.

След края на срещата каталунският политик обяви, че диалогът между Мадрид и сепаратистите, целящ да намери решение на кризата в региона, ще се възобнови през третата седмица на септември. Основното искане на сепаратистите е провеждането на референдум за самоопределение на богатия североизточен испански регион със 7,8 милиона жители.

През октомври 2017 г. регионалното правителство на Карлес Пучдемон организира референдум въпреки противопоставянето на централното правителство и забраната му от съда. Няколко седмици по-късно едностранно беше обявена и независимост.

В отговор испанското правителство, тогава водено от консерваторите, отстрани регионалното правителство и постави региона под прекия контрол на Мадрид.

Този опит за отцепване беше една от най-тежките политически кризи в Испания след края на диктатурата на Франко през 1975 година.

В знак на помирение миналата седмица правителството на Педро Санчес помилва деветимата сепаратистки лидери, които излежаваха присъди от 9 до 13 години затвор за участието си в опита за отделяне от страната.

Facebook logo
Бъдете с нас и във