Банкеръ Daily

Свят

Мадрид наложи финансов контрол над Каталуния

Испанският министър на бюджета Кристобал Монторо

Испанското централно правителство наложи контрол над разходите на Каталуния, след като регионалното правителство на областта отказа да дава отчет за тях, съобщи Ройтерс.

С тази мярка правителството в Мадрид иска да гарантира, че властите на автономната област няма да финансират организиране на референдум за независимост, който според Мадрид е незаконен.

"Въведохме нова система на контрол над разходите", заяви испанският министър на бюджета Кристобал Монторо след заседание на правителството. Той подчерта, че целта на тази система е да се предотврати финансиране на незаконни дейности.

Монторо каза, че централното правителство ще продължи да контролира разходите на Каталуния в името на бюджетната стабилност на провинцията и за защита на правовия ред.

"Държавата ще плаща до голяма степен заплатите на държавните служители. В това ще се изразява контролът над разходите и той ще остане в сила, докато продължава необичайната ситуация", добави министърът на финансите.

Междувременно премиерът на Каталуния и кметицата на областната столица Барселона изпратиха писмо да испанския премиер Мариано Рахой с копие до крал Фелипе Шести, в което призовават за диалог с цел разрешаване на острия спор относно планирания референдум.

В писмото каталунският премиер Карлес Пучдемон и кметицата на Барселона Ада Колау твърдят, че централните власти в Мадрид са започнали "безпрецедентна офанзива от репресии" в стремежа си да попречат на провеждането на референдума.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във