Банкеръ Daily

Свят

Мадрид е втората най-висока столица в Европа

И до днес площадът Пласа Майор е едно от най-оживените места в града, тук са разположени многобройни кафенета и ресторанти.

Мадрид. Самото произнасяне на името на града предизвиква възхита и страхопочитание.

Мадрѝд (на испански: Madrid) е столица на Испания. Той е един от най-важните икономически, финансови и транспортни центрове в цяла Европа, както и най-важния на Пиринейския полуостров и в Южна Европа. Мадрид е и център на три от стоте най-големи компании в света (Telefonica, Grupo Santander и Repsol). В града се издига и петата по височина сграда в Европа - Торе Каха Мадрид (250 м), тук е централния офис на една от най-големите финансови институции в страната Каха Мадрид.

Мадридското летище Барахас е петото по големина пътническо и деветото по големина товарно летище в Европейския съюз.

Градът е на второ място сред столиците на държави от Европейския съюз по най-малко зелени площи на човек от населението след Париж с 16 кв. метра.

В града действа автобусна мрежа и (от 1919 г.) метрополитен, който се развива бързо през последните години (например, изградена е втора линия от пръстена, съединяващ промишлените предградия на юг от града). Метрополитенът заема второ място в Европа по дължина на мрежата (324 км) след лондонския (408 км). Понастоящем, в допълнение към метрото, в Мадрид е открита съвременна траймвайна мрежа, известна като "леко метро" (metro ligero). То използва съвременни трамваи с нисък под.

Съществува и мрежа на градската железница с две основни железопътни гари - Аточа (в южно направление) и Чамартин (за северното направление).

От Мадрид са футболните отбори "Реал", "Атлетико", "Райо Валекано" и "Хетафе".

Мадрѝд е население от около 3 141 991 човека, а на градската агломерация - около 5 960 000 души. По население в границите на града, Мадрид се нарежда  трето място в Европейския съюз след Лондон и Берлин, както и по големина на градската агломерация, където отстъпва на Париж и Лондон.

Разположен на бреговете на река Мансанарес в централната част на страната, градът е административен център на автономната област Мадридска област, една от седемнадесетте испански автономни области, която в сърцето на Испания между регионите Кастилия и Леон и Кастилия-Ла Манча. Като столица на кралството, седалище на правителството и резиденция на краля, Мадрид е също политическият, стопански и културен център на Испания.

В Мадрид днешното течение на Мансанарес е с дълбочина от няколко метра и плавателна за гребни лодки, което е резултат от десетки години на канализиране.

Разположен на 657 м средна надморска височина, Мадрид е втората най-висока столица в Европа след Андора Ла Виля (1409 м).

Климатът в града е умерен средиземноморски, като през зимата температурите падат под 0 °С. Лятото е горещо, като температурите са над 30 °С през юли и често надхвърлят 40 °С. Тъй като Мадрид е с висока надморска височина, през нощта е по-хладно, което намалява средната температура през лятото. Валежите са малко, като лятото и зимата са по-сухи, а пролетта и есента по-влажни.

Първите сведения за града са от IX век, когато днешна Испания е Ал-Андалус и емирът на Кордоба заповядва изграждането на малък дворец там, където днес се издига Кралският дворец. Около него е построена крепост, наречена Махерит.

През 1561 Филип II премества столицата на Испания в Мадрид и построява огромния дворец-манастир Ескориал на 40 км североизточно от града.

Безкрайно много са забележителностите в Мадрид. Площад Пласа Майор (Plaza Mayor) е една от тях. Той е създаден по поръчка на крал Фелипе III от архитекта Хуан Гомес де Морой. Строителните работи започват през 1617 г. и продължават две години. Зданията са построени в стил мадридски барок. На площада има 136 здания с 437 балкона, от които в миналото се наблюдавали кралските церемонии, рицарските турнири, кориди и аутодафета. В центъра на площада е паметникът на крал Филип III, третия испански крал от династията на Хабсбургите. И до днес площадът е едно от най-оживените места в града, тук са разположени многобройни кафенета и ресторанти. Квадратни или правоъгълни площади с колонади, подобни на Пласа Майор може да се видят и в други испански градове, както и в бившите колонии на Испания в Латинска Америка.

До началото на XVIII века конната корида в Мадрид се провежда на Пласа Майор в присъствието на краля. След формирането на традицията на съвременната корида, главната арена се намира в района на вратата Алкала. През 1929 г. е построена грандиозната арена за корида Ла Вентас в края на улица "Алкала".

Всяка неделя от март до октомври се провеждат борби с бикове, привличащи туристи от цял свят. От 1 до 30 май ежегодно в чест на градския празник на Св. Исидор, се провежда най-престижната борба с бикове в света - Feria de San Isidro.

Facebook logo
Бъдете с нас и във