Банкеръ Daily

Свят

Маас и Помпео сравниха позициите си за "Хуавей" и Иран

Хайко Маас и Майк Помпео

Външният министър на Германия Хайко Маас и държавният секретар на САЩ Майк Помпео изложиха днес своите различни позиции относно рисковете за сигурността, породени от "Хуавей" и Иран, предадoха ДПА.

На срещата им в Берлин Помпео каза, че е опасно да се позволи на китайската комуникационна компания да изгражда инфраструктура за високоскоростна мрежа от пето поколение. Без да назовава изрично "Хуавей", Маас заяви, че Германия има "високи стандарти за сигурността" и че ако някой компания не отговаря на тези стандарти, тя няма да участва в търга за изграждане на 5G-мрежа.

Помпео каза, че иска гаранции, че мрежите за обмен на данни, в които циркулира и американска информация, са безопасни и че Китай заплашва националната сигурност на САЩ, страните в Европа и демокрациите по света. Според Вашингтон Пекин може да използва инфраструктурата на "Хуавей" за шпионски цели.

По въпроса за Иран Маас каза, че Германия има "същите цели" като САЩ, но "различен подход". И двете държави искат да попречат на Иран да се сдобие с ядрени оръжия, но Берлин подкрепя ядрената сделка с Техеран от 2015 г., а Вашингтон се оттегли от нея.

Помпео подчерта, че президентът на САЩ Доналд Тръмп "не е доволен" от малкото увеличение на разходите за отбрана на Германия. В страната не остана незабелязан фактът, че посещението на Майк Помпео, който разговаря и с канцлера Ангела Меркел, става повече от година след като той оглави Държавния департамент, предаде ДПА.

Facebook logo
Бъдете с нас и във