Банкеръ Daily

Свят

МААЕ що проверява в Украйна за "мръсни бомби"

Рафаел Гроси

Ръководителят на Международната агенция за атомна енергия каза вчера, че ще изпрати инспектори на две места в Украйна, където според твърденията на Русия има дейност, свързана с възможно производство на „мръсни бомби“, и очаква те да направят заключения до няколко дни, предаде Асошиейтед прес.

Рафаел Гроси каза, че инспекторите от МААЕ ще пътуват тази седмица до два обекта, чиято защита е поета от агенцията по искане на украинското правителство.

В изпратено тази седмица писмо до Съвета за сигурност на ООН руският посланик в ООН твърди, че украинският Институт за ядрени изследвания при украинската академия на науките в Киев и Миннообогатителният завод „Восточний“ „са получили преки заповеди от режима на (президента Володимир) Зеленски да разработят такава мръсна бомба“.

Посланикът на Русия в ООН Василий Небензя каза, че информацията е от руското министерство на отбраната. Министерството съобщило, че работата по мръсната бомба, която използва експлозиви за разпръскване на радиоактивен материал в опит за всяване на страх, е на „финален етап“.

Гроси каза, че целта на посещението е да се установят възможни необявени ядрени дейности и материали, свързани с разработването на „мръсни бомби“.

Преди месец МААЕ инспектира Института за ядрени изследвания в Киев и „там не бяха открити никакви недекларирани ядрени дейности или материали“, каза Гроси.

Сега инспекторите отново ще посетят обекта, но ще имат друга цел.

Обикновено инспекторите проверяват за наличие на ядрен материал като обогатен уран, плутоний и торий, каза Гроси, но в този случай „се споменават определени изотопи, цезий и стронций. Така че ще вършим различна работа, за да определим дали горивото там е било преработено по някакъв начин, за да бъдат те извлечени“.

Гроси отиде в централата на ООН в Ню Йорк, за да информира членовете на Съвета за сигурност при закрити врата за ядрените проблеми, свързани с Украйна. По-рано МААЕ излезе със съобщение от негово име. Гроси говори пред журналисти след края на срещата.

Посланикът на Русия Небензя каза, че е подчертал пред Гроси, че „трябва да е бдителен“, защото това не са единствените обекти, където може да се произвеждат „мръсни бомби“.

Гроси каза, че остава „изключително загрижен“ за възможността от ядрена авария.

Той съобщи, че през следващите седмици МААЕ ще изпрати допълнителни експерти в други АЕЦ в Украйна – Ровненска и Хмелницка в южната част на страната, и в Чернобилската.

През миналия уикенд руският военен министър Сергей Шойгу изостри ядрения проблем с необосновани твърдения, че Украйна се готвела да хвърли „мръсна бомба“, в телефонни разговори с колегите си от Великобритания, Франция, Турция и САЩ.

Великобритания, Франция и САЩ веднага отхвърлиха твърдението и го определиха като „очевидно невярно“.

Facebook logo
Бъдете с нас и във