Банкеръ Daily

Свят

МААЕ ще може да наблюдава ядрените обекти на Иран

Техеран ще възстанови достъпа на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) до камерите за наблюдения на ядрените съоръжения в Иран. Това обяви ръководителят на Иранската организация за атомна енергия (AEOI) Мохамад Еслами след разговори с генералния директор на МААЕ Рафаел Гроси, предаде БТА, цитирайки световните агенции.

Договорено беше технически екип (на МААЕ) да пристигне в Иран, за да извърши необходимата работа с камерите, каза той. Разбрахме се, че генералният директор на МААЕ да посети Техеран в близко бъдеще и да проведе преговори с властите, добави Еслами.

Иран се съгласи да позволи на международните инспектори да инсталират нови карти памет в камерите за наблюдение на чувствителните си ядрени обекти и да продължат да снимат там, предотвратявайки по този начин дипломатически конфликт, отбелязва Асошиейтед прес. Съобщението на Еслами обаче все още оставя регулатора в същото положение, пред което е изправен от февруари. Техеран държи всички записи от своите обекти, в момент когато преговорите за връщане на САЩ и Иран към ядрената сделка от 2015 година остават в застой във Виена.

Facebook logo
Бъдете с нас и във