Банкеръ Daily

Свят

МААЕ: Иран продължава да спазва задълженията си по ядреното споразумение

Иран продължава да спазва своите задължения, поети по ядреното споразумение с шестте световни сили. Това се казва в първия мониторингов доклад на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) след повторното въвеждане на американските санкции срещу ислямската република, предадоха ДПА и Ройтерс.

Някои от проверките по ключови точки от споразумението са били направени непосредствено преди новите санкции да влязат в сила.

Иранските запаси от обогатен уран и способността му да произвежда такъв материал остават под лимитите, установени от споразумението със САЩ, Франция, Великобритания , Германия, Русия и Китай, подписано през 2015 г., се посочва в доклада. Това е било удостоверено на 4 ноември, т.е. ден преди санкциите на САЩ да влязат отново в сила заради едностранното изтегляне на Вашингтон от споразумението. Под допустимия лимит са и запасите на Иран от тежка вода, също ограничени от споразумението, и това е удостоверено на 3 ноември.

Иран продължава да предоставя пълен достъп на ядрените инспектори от МААЕ, посочва директорът на агенцията Юкия Амано в доклада.

Facebook logo
Бъдете с нас и във