Банкеръ Daily

Свят

МААЕ е "много, много близо" до инспекция на Запорожката АЕЦ

Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е "много, много близо" до инспекция на контролираната от Русия Запорожка АЕЦ в Украйна, която е най-голямата в Европа, каза днес в ефира на телевизия "Франс 24" генералният директор на агенцията Рафаел Гроси, цитиран от Ройтерс.

Попитан дали преговорите за получаване на достъп до централата са били успешни, в случай на което Гроси беше казал, че неговата агенция ще изпрати там инспектори до няколко дни, той отговори: "много, много сме близо до това".

Министерството на отбраната на Русия съобщи, че ръководителят на ведомството Сергей Шойгу е провел телефонен разговор с министъра на въоръжените сили на Франция Себастиен Льокорню за ситуацията около Запорожката АЕЦ. Двамата министри са отбелязали "важността на посещението в Запорожката АЕЦ на служители на МААЕ". Руското министерство на отбраната съобщи, че по време на разговора министрите са обсъдили също "готовността да се окаже съдействие на инспекцията".

Междувременно шефът на МААЕ Рафаел Гроси, който възнамерява лично да оглави инспекцията в Запорожката АЕЦ, написа в Туитър, че е разговарял за ситуацията около централата с френския президент Еманюел Макрон. По думите на Гроси срещата му с френския лидер е била "навременна и фокусирана" и е била посветена на "посещението на МААЕ в Запорожката АЕЦ, което ще се състои в близко време".

Боевете в района на централата повишиха безпокойството за потенциална ядрена катастрофа. Евентуално посещение в Запорожката АЕЦ на екип от инспектори от МААЕ, каквото се подкрепя по принцип от всички страни в конфликта, засега не се е реализирало поради нерешения въпрос дали инспекторите ще стигнат до централата през контролираната от Русия територия или през украинска територия, посочва Ройтерс.

Руската Национална гвардия съобщи, че вчера е задържала двама служители на централата заради това, че са предавали информация на украинските власти.

Facebook logo
Бъдете с нас и във