Банкеръ Daily

Свят

Лунното затъмнение на 19 ноември ще бъде най-дългото през последните пет века

Частничното затъмнение на Луната с продължителност от почти 3.5 часа, което ще се наблюдава в петък - 19 ноември, ще стане най-дългото от XV век насам.

Затъмнението може да бъде видяно от територията на Океания, Северна и Южна Америка, Източна Азия, Северна Европа и Индонезия.

Частничното затъмнение ще продължи 3 часа и 28 минути. Това ще е най-продължителното частнично затъмнение на Луната от XV век насам. То би  могло да се нарече "почти пълно" лунно затъмнение, тъй като почти цялата Луна ще влезе в сянката на Земята. По-голямата част от лунния диск ще придобие червеникав оттенък.

Затъмнение на Слънцето и на Луната се случват на всеки шест месеца. Слънцето, Земята и Луната в това време се подреждат в една линия. Ако по средата се окаже Земята, то жителите на планетата наблюдават лунно затъмнение.

Когато Луната влиза в сенчестия конус на Земята и придобива червеникав оттенък, то астрономическото явление се нарича пълно затъмнение. Ако Луната застане в сянката на нашата планета, но не изцяло, то става дума за частично затъмнение.

Луната в хода на своето движение по орбитата си ще премине през южната част на земната сянка.

Facebook logo
Бъдете с нас и във