Банкеръ Daily

Свят

Лула да Силва води пред Болсонаро с 13 пункта месец преди вота

Преднината на Луиз Инасио Лула да Силва пред сегашния държавен глава Жаир Болсонаро в кампанията за президентските избори в Бразилия през другия месец е намаляла до 13 пункта, което увеличава вероятността от втори тур. Това сочат резултатите от нова анкета, предаде Франс прес.

За бившия държавен лидер (2003-2010 г.) от левицата на първия тур на 2 октомври смятат да гласуват 45 на сто от запитаните. 32 процента от респондентите поддържат крайнодесния президент, показват данните на центъра "Датафоля". Според тях при евентуален балотаж на 30 октомври Лула ще спечели срещу Болсонаро с 53 срещу 38 процента.

Тази анкета е първата след първите дебати от кампанията в неделя, по време на които Лула и Болсонаро си размениха тежки обвинения и според анализатори са показали слабости, отбелязва АФП.

Двамата изпреварват с огромна разлика останалите кандидати на тези избори, които се очертават като най-поляризираните в Бразилия от десетилетия.

Подкрепата за третия участник по брой на гласовете - левоцентристкия кандидат Сиро Гомис, според новата анкета е 9 на сто, а за следващия - сенаторката Симоне Тебет от центристкото Бразилско демократично движение - 5 процента.

Центърът "Датафоля" е анкетирал в сряда и четвъртък 5 734 души от 285 града в Бразилия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във