Банкеръ Daily

Свят

Лукашенко: Западът ще ни остави без заплати и пенсии

Президентът на Беларус Александър Лукашенко.

Президентът на Беларус Александър Лукашенко смята, че за първи път страната му е изправена пред мащабни санкции от Запада, които могат да оставят беларусите без пенсии и заплати, като по този начин Запада провокира недоволство от политиката на властите в страната. Това мнение той изрази в петък на среща с представители на местните власти по актуални въпроси.

"Все още не сме се сблъсквали с такъв мащаб на ограничителни мерки, въпреки че не го драматизираме. Да, Западът какво ще означават за нас тези санкции", заяви  Лукашенко, цитиран от ТАСС. 

Според него, въвеждайки стъпка по стъпка пакети от санкции, Западът застрашава сигурността в страната. "На първо място, те удариха експортните сектори на беларуската икономика: нефтохимията, машиностроенето, калиевата промишленост и други", обясни той.

Президентът добави, че със своите санкции Западът се опитва да „деморализира трудовите колективи, да предизвика нова вълна от стачки и протести“. "По този начин те се стремят към основата на беларуския модел на развитие - социалната държава. Но точно това, подчертавам, традиционният начин на живот за нас и осигурява специална защита на нашите граждани от санкции.

На 21 юни Съветът на ЕС реши да наложи ограничителни мерки на 78 физически лица и 8 образувания от Беларус. Това решение беше взето поради ескалацията на сериозните нарушения на правата на човека в страната и жестоките репресии срещу гражданското общество, демократичната опозиция и журналисти.

Освен това седем лица и едно образувание, обект на тази нова серия ограничителни мерки, бяха посочени във връзка с принудителното и незаконно приземяване на полет на „Райънер“ в Минск, Беларус, на 23 май, застрашило авиационната безопасност, както и със задържането от беларуските власти на журналиста Роман Протасевич и на София Сапега.

Сред засегнатите от мерките са и няколко изтъкнати бизнес фигури, които подкрепят и се възползват от режима на Лукашенко. Ето защо тези санкции изпращат още един силен сигнал на поддръжниците на режима, че цената за продължаващата им подкрепа за Александър Лукашенко е висока.

Facebook logo
Бъдете с нас и във