Банкеръ Daily

Свят

Лукашенко увери, че няма да има хаос след изборите

Беларуският президент Александър Лукашенко увери днес, че няма да губи контрола над ситуацията по време на днешните избори, на които се състезава с нова политическа фигура - младия кандидат-президент Светлана Тихановска, предаде Франс прес.

"Никой няма да допусне загуба на контрол. Всичко ще остане под контрол, гарантирам ви (. . .) Не се съмнявайте", заяви той пред журналисти, кадри от срещата с които разпространи държавната телевизия.

"Ситуацията не бива да се подценява", но след изборите Беларус няма да потъне в хаос, противоборство "или някаква гражданска война", каза сегашният президент, цитиран от ТАСС. Той добави, че властите са предвидили "всякакви варианти", заяви, че е готов за диалог с опонентите си, но ги предупреди да не нарушават закона и да не организират провокации.

"Никой не е предприемал, нито ще предприеме никакви репресии в нарушение на закона. Изпълнявайте закона. Закона и само закона!", подчерта Лукашенко.

След като гласува в една от изборните секции в Минск, беларуският лидер заяви, че не разчита особено изборите да бъдат международно признати. "Не искаме да говорят лошо за нас. Но ще се водим единствено от интересите на беларуския народ. Искам в страната да бъде тихо и спокойно", допълни той.

Беларус е готова за всякакво развитие на ситуацията след президентския вот, включително за нови санкции от страна на Запада, каза държавният лидер. "Няма защо да ни плашат със санкции, вече знаем какво е това санкции (. . .) и предвиждаме всякакви варианти", уточни той.

"Колкото дали съм убеден, че ще спечеля, не бих искал да съм толкова категоричен. Надявам се!", добави Александър Лукашенко. Той съобщи, че е получил от руския президент Владимир Путин писмо "от пет страници", в което се описват всички факти около ситуацията с 33-мата граждани на Русия, задържани в миналата седмица в Беларус.

Според Минск това са наемници, планирали да организират размирици. Москва заяви, че само са минавали транзитно през Беларус на път за Латинска Америка, и поиска да бъдат освободени. В петък руският в. "Комсомолская правда" писа, че според негов източник в руските силови органи става дума за провокация от страна на украинските тайни служби с цел да бъдат скарани Беларус и Русия. Вчера говорителката на руската дипломация Мария Захарова заяви, че арестът на руснаците в Беларус "е пряк резултат от предварително планирана провокация на трета страна".

Александър Лукашенко коментира днес пред журналисти телефонния си разговор с Путин след този арест. "Да, упрекнах Русия, че те са минали от братски към партньорски отношения. Президентът на Русия ясно заяви: "Ще градим братски отношения с вас", каза той.

В момента беларуското следствие проучва фактите около 33-мата задържани руснаци, представени в писмото на Путин. "Ако някой чака абсолютно да сме си развалили отношенията с Москва - заблуждавате се!", заключи Лукашенко, цитиран от ТАСС.

Facebook logo
Бъдете с нас и във