Банкеръ Daily

Свят

Лукашенко спира транзита на газ, ако Полша затвори границата

Беларуският лидер Александър Лукашенко каза, че е готов да спре транзита на руски газ, ако Полша затвори границата си с Беларус, съобщи днес руската информационна агенция РИА Новости, цитирана от Ройтерс.

Отношенията между Беларус и ЕС се влошиха заради мигрантската криза на беларуската западна граница. ЕС обвинява Минск, че умишлено докарва със самолет в страната си хора от Близкия изток и ги изтласква към границите с Полша, Литва и Латвия. Беларус отрича да прави това.

Междувременно полският парламент прие закон, позволяващ временно да бъде ограничен достъпът до външните граници на Европейския съюз с Беларус, Русия и Украйна, предаде ДПА.

Предложението за поправки към закона за държавната граница беше направено заради противопоставянето по границата с Беларус.

Полските депутати приеха с убедително мнозинство законопроекта, подготвен от управляващата националконсервативна партия "Право и справедливост" (ПиС).

Документът бе подписан от президента Анджей Дуда, предаде полската агенция ПАП. Той позволява да се налага временна забрана за пребиваване в граничната зона.

Представители на опозицията разкритикуваха мярката и обвиниха ПиС, че иска да лиши от достъп до района на границата журналистите, за да избегне негативно медийно отразяване на обстановката там.

В началото на септември Полша обяви извънредно положение по границата с Беларус, с което беше забранен достъпът дотам на хора, които не са местни, на журналисти и хуманитарни организации. Затова и съобщенията на полската гранична охрана за напрежението и сблъсъците по границата не могат да бъдат проверявани чрез независим източник, отбелязва ДПА.

Извънредното положение изтича днес в полунощ и по конституция не може да бъде продължено. Затова бе избран вариант с приемане на промени в закона за границата.

Според новото законодателство вътрешният министър ще може да ограничава достъпа до границата, в случай че възникне опасна обстановка. Дори при издадена забрана обаче началникът на граничната охрана ще може да прави изключения.

Facebook logo
Бъдете с нас и във