Банкеръ Daily

Свят

Лукашенко се оплака, че е жертва на зложелатели

Президентът на Беларус Александър Лукашенко. Снимка: ТАСС

Президентът на Беларус Александър Лукашенко се оплака, че  "зложелатели" от чужбина се опитват да злепоставят страна му, съобщи Ройтерс. 

Той защити принудителното кацане на пътнически самолет на ирландската авиокомпания "Райънеър" в Минск, като обясни, че е имало реален сигнал за бомба. Лукашенко се чуди какво е предизвикало толкова остра международна реакция. 

"Нашите недоброжелатели в чужбина и в страната промениха методите си за атака срещу държавата ни. Те прекрачиха много червени линии, преминаха границите на здравомислието и на човешкия морал", заяви Лукашенко в реч пред пред парламента, медиите и представители на гражданското общество. 

Лукашенко подчерта, че на борда на полета  е имало терорист, който спешно е кацнал на летището в Минск, което е известно в чужбина. Сигналът за бомбата е дошъл от Швейцария. 

"В самолета имаше терорист и те знаеха за него далеч извън границите на Беларус. Съобщението за бомба пристигна на летищата в Атина, Вилнюс и Минск едновременно“, каза президентът на Беларус, цитиран от ТАСС. 

Президентът  отбеляза, че Западът отказва да участва в разследването на инцидента с аварийното кацане.  Според Лукашенко защитните системи на БелАЕЦ са били в пълна бойна готовност по време на кацането. 

"По моя заповед всички системи за защита на атомната електроцентрала, включително противовъздушната отбрана, бяха незабавно приведени в пълна готовност", каза белоруският лидер и даде отлична оценка на действията на белоруските военни при инцидента със самолета.

Той добави, че скоро ще бъде предоставена допълнителна информация, включително от „наскоро задържани [опозиционери]“. Лукашенко подчерта, че "архитектите на хаоса са преминали от организирането на бунтове до по-сериозни действия". 

Facebook logo
Бъдете с нас и във